Sofie Marhaug
svarer
Andreas Bjelland Eriksen

Har økte bevilgninger over statsbudsjettet til Enova i perioden 2018 til 2024 kun medført at det står mer midler på kontoen til Enova i Norges Bank, og ikke til at det gjennomføres flere energi- og klimatiltak?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2668 (2023-2024)

Har økte bevilgninger over statsbudsjettet til Enova i perioden 2018 til 2024 kun medført at det står mer midler på kontoen til Enova i Norges Bank, og ikke til at det gjennomføres flere energi- og klimatiltak?

Ved inngangen til 2018 var beholdningen på bankkontoen til Enova på om lag 11,4 milliarder kroner. Ved inngangen til 2024 var denne beholdningen på 24,3 milliarder kroner. På disse 6 årene har beholdningen vokst med om lag 10 milliarder kroner. På samme tid som Enova sin beholdning av midler har vokst for hvert år så er Norge på etterskudd både når det gjelder å redusere våre klimagassutslipp og å redusere strømforbruket i bygg.

Høye investeringskostnader er en stor barriere for mange energi- og klimatiltak, og her kunne Enova i langt større grad laget støtteprogrammer tilpasset behovene i markedet.

Vi som er medlemmer i energi- og miljøkomiteen får stadig høre at Enova skal ha stor frihet til å utforme sine virkemidler, men jeg forventer at klimaministeren kan svare for hvorfor de midlene som blir bevilget ikke i større grad går til å gjennomføre konkrete tiltak.

Svar fra mandag 9. september 2024

Det er flere årsaker til at det står et betydelig beløp inne på kontoen for Klima- og energifondet. At det ikke gjennomføres flere energi- og klimatiltak er ikke en av dem.

De fireårige styringsavtalene gir Enova stor grad av finansiell forutsigbarhet og fleksibilitet. Dette innebærer blant annet at midler tilført Klima- og energifondet kan overføres fra et år til et annet. Dette gjør det mulig for Enova å legge langsiktige planer og prioritere de beste prosjektene ettersom midlene ikke må tildeles i året de bevilges. Enova må også sørge for å ha tilgjengelig midler i fondet når de går inn med en ny satsing for å kunne følge opp satsingen over flere år. At Enova har midler tilgjengelig i fondet bidrar også til å skape troverdighet i markedet om at Enova har finansielt rom til å støtte gode prosjekter når prosjektene er klare til å søke om støtte. Markedet skal også ha tid til å respondere på Enovas støtteprogrammer. Når Enova gir tilsagn til prosjekter tar det varierende grad av tid før midlene faktisk blir utbetalt. Enova utbetaler støtte når prosjektet er fullført og i tråd med avtalt fremdriftsplan for prosjektene. I teknologiprosjekter kan det ta flere år fra tilsagn er gitt til prosjektet er gjennomført og midlene utbetales fra Klima- og energifondet. Leveringstid vil også variere mellom teknologiene som støttes. Dersom et prosjekt kanselleres etter tilsagn er gitt blir midlene frigjort og kan disponeres til andre prosjekter. I mellomtiden blir midlene stående i Klima- og energifondet. Kun 3,5 mrd. kroner av de 16 mrd. kronene som stod på kontoen ved utgangen av 2023 var frie midler. Øvrige midler i fondet var bundet i fremtidige forpliktelser til prosjekter innvilget støtte fra Klima- og energifondet.

I løpet av 2024 har Enova lyst ut og tildelt midler til flere viktige klimaprosjekter, herunder en rekke hydrogen-/ammoniakkfartøy, tunge nullutslippskjøretøy og anleggsmaskiner. Over årenes løp har Enova blitt tilført stadig mer midler. I 2018 ble Enova bevilget om lag 2,7 mrd. kroner, mens de i 2024 ble tilført 8,4 mrd. kroner. Dette har gjort det mulig for Enova å øke innsatsen betraktelig mot teknologiutvikling og markedsintroduksjon av klima- og energiløsninger. I 2023 ga Enova tilsagn om støtte på til sammen 6,3 mrd. kroner til nærmere 6 000 enkeltprosjekter i offentlige og private virksomheter, og over 35 000 tiltak i norske boliger. I 2018 var det tilsvarende tallet 2,1 mrd. kroner til om lag 1 000 enkeltprosjekter i offentlige og private virksomheter, og om lag 15 000 tiltak i norske boliger. Hittil i 2024 har Enova disponert rundt 7 mrd. kroner fra Klima- og energifondet.

Regjeringen jobber nå med ny styringsavtale for Enova for perioden 2025-2028, herunder hvilken rolle Enova skal spille i energieffektivisering og klimatiltak fremover.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024