Lan Marie Nguyen Berg
svarer
Cecilie Myrseth

Mener statsråden det er forsvarlig at Equinor har betydelige saminvesteringer med israelske Delek Group LTD, når Delek er svartelistet av FN og ekskludert fra Oljefondet?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2598 (2023-2024)

Mener statsråden det er forsvarlig at Equinor har betydelige saminvesteringer med israelske Delek Group LTD gjennom Itacha (som er majoritetseid av Delek), når Delek er svartelistet av FN, ekskludert fra Oljefondet, og leverer drivstoff for flere milliarder kroner til den Israelske krigsmaskinen som begår folkerettsbrudd på Gazastripen?

Høsten 2023 vedtok Equinor å gå videre med det kontroversielle Rosebank-prosjektet i Storbritannia. 90 prosent av feltet er olje. Utslippene fra feltet vil tilsvare de kombinerte utslippene fra de 28 fattigste landene i verden.

80 prosent av Rosebank er eid av Equinor, de resterende 20 prosentene av Ithaca Energy. Ithaca Energy er eid av Delek Group LTD, et av Israels største energiselskaper. Selskapet omtaler Ithaca for sin “operasjonelle arm i Nordsjøen”. Delek Group LTD er på FNs liste over svartelistede selskaper som opererer i okkuperte områder i Palestina, som er ulovlige etter internasjonal lov. KLP ekskluderte Delek Group LTD i 2021. Oljefondet gjorde det samme i 2023 etter tilrådning fra Etikkrådet som konkluderte at selskapet “er ansvarlige for et grovt brudd på grunnleggende etiske normer” gjennom deres petroleumsprospektering offshore Vest-Sahara.

Det har i de siste dagene blitt kjent at Delek Group tjener milliarder av kroner på å selge drivstoff til det israelske forsvaret.

Svar fra onsdag 28. august 2024

Siden Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober og den påfølgende krigen mellom Israel og Hamas, har regjeringen prioritert store ressurser til arbeidet med denne alvorlige krisen.

Jeg viser blant annet til regjeringens pressemelding fra mars i år, der regjeringen fraråder alle norske selskaper å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige israelske bosetningene. Det fremgår også at regjeringen forventer at norske selskaper opptrer ansvarlig og etterlever åpenhetsloven, FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.

I Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper (eierskapsmeldingen), fremgår det at statens mål som eier i Equinor er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapet integrerer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold i sin virksomhet. Det fremgår også i meldingen at staten forventer at «selskapet er ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet, gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjente metoder samt respekterer menneskerettigheter […] i selskapets egen virksomhet og i leverandørkjeden.» Dette innebærer bl.a. å opptre etisk forsvarlig og følge internasjonalt anerkjente retningslinjer som OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, samt FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP). Aktsomhetsvurderinger inkluderer å kartlegge og vurdere negativ påvirkning og skade ut fra egen virksomhet, leverandørkjede og forretningsforbindelser. Å respektere menneskerettigheter innebærer at selskapet arbeider i tråd med UNGP, ILOs kjernekonvensjoner og relevante kapitler i OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Videre er staten opptatt av at selskaper som opererer i, handler med eller har forretningsforbindelser tilknyttet konfliktområder, utviser respekt for internasjonal humanitærrett og unngår å bidra til, eller støtte opp under, brudd på disse reglene. I situasjoner med væpnet konflikt eller fare for overgrep, er det særlig aktuelt med slike aktsomhetsvurderinger.

Rosebank-feltet ble funnet i 2004. Siden da har det vært flere endringer i eier-/partnerskap. Equinor er operatør og eier nå 80 pst. av feltet, mens Ithaca Energy plc eier 20 pst. etter at de kjøpte opp Siccar Point Energy i 2022. Equinor hadde ingen rolle i denne transaksjonen, som ble godkjent av britiske myndigheter og medførte at Ithaca Energy ble Equinors nye partner. Ithaca Energy er et britisk olje- og gasselskap notert på børsen i London, hvor israelske Delek Group Ltd eier 88,55 pst. av aksjene.

Det er i tråd med rollefordelingen som følger av selskapslovgivningen og anerkjente eierstyringsprinsipper og -standarder som omtalt i eierskapsmeldingen, styret i Equinor som er ansvarlig for forvaltningen av selskapet.

Staten som eier forventer at styret og administrasjonen arbeider aktivt med statens forventninger. Nærings- og fiskeridepartementet har jevnlig dialog med Equinor om bl.a. ansvarlig virksomhet, menneskerettigheter, aktsomhetsvurderinger og risikostyring.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024