Lan Marie Nguyen Berg
svarer
Erling Sande

Vil regjeringen vurdere å lempe på dagens krav for byggesøknader ved installasjon av mindre vertikale vindmøller?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2847 (2023-2024)

I dag er det i praksis kun meldeplikt ved installasjon av mindre solcelleanlegg. Det samme gjelder ikke for mindre vertikale vindmøller slik som bedrifter som Norhybrid Renewables produserer. Disse vertikale vindmøllene kan ha lave natur-fotavtrykk og kan enkelt plasseres på grå arealer. Likevel gjør dagens krav at terskelen for å installere de blir høyere enn nødvendig. Vil regjeringen vurdere å lempe på dagens krav for byggesøknader ved slike installasjoner, slik at vi kan få på plass mer nærvind med lavt fotavtrykk for naturen?

Svar fra torsdag 26. september 2024

Eg meiner det er viktig å leggje til rette for meir miljøvennleg kraftproduksjon over heile landet. Mindre vindkraftanlegg kan vere eit av fleire gode tiltak for å få til dette. Eg er likevel ikkje overtydd om at unntak frå søknadsplikt for slike anlegg, er korkje forsvarleg eller riktig.

I 2015 vart det gjort endringar slik at mindre vindkraftanlegg ikkje lenger treng konsesjon etter energilovgivinga. I staden skal slike vindkraftanlegg behandlast etter plan- og bygningslova. Kva som er eit mindre vindkraftanlegg avheng av effekten, som kan vera inntil 1 MW, og ikkje sjølve storleiken av anlegget. Eit viktig formål med endringa i 2015 var å sikra at avgjerder som har stor lokal betydning også treffest på lokalt nivå.

Det er kommunen som sitter med lokalkunnskapen, og som i slike saker er best egna til å sikre at særleg helse, miljø og tryggleik blir vareteken på ein god måte. Etter mi meining er det difor både viktig og riktig at kommunane gjennom søknad etter plan- og bygningslova får høve til å gjennomføra heilskaplege vurderingar av slike vindkraftanlegg.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024