Irene Ojala
svarer
Jan Christian Vestre

Vil statsråden ta initiativ til å avklare hvorvidt logopeder skal kvalifiseres for autorisasjon som helsepersonell i henhold til gjeldende regelverk?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2740 (2023-2024)

Vil statsråden ta initiativ til å avklare hvorvidt logopeder skal kvalifiseres for autorisasjon som helsepersonell i henhold til gjeldende regelverk?

Da helse- og omsorgskomiteen avholdt høring i forbindelse med behandlingen av Dokument 8: 66 S (2023-2024) Representantforslag om å styrke logopeddekningen, pekte flere høringsinstanser på at logopeder mangler autorisasjon i henhold til helsepersonelloven. Både Norsk Logopedlag (NLL) og brukerorganisasjonen LHL mener at dette truer pasientsikkerheten. Ifølge NLL kan studenter eller ufaglærte jobbe som logoped i offentlige stillinger, fordi logoped ikke er en beskyttet tittel. Det pekes på at man dermed mister kontroll på kvaliteten i tjenesten.

Under behandling av Prop. 236 L (2020-2021), jf. Innst. 170 L (2021-2022), fattet Stortinget anmodningsvedtak 417. I brev til helse- og omsorgskomiteen av 22.01.2024 svarte daværende statsråd at «det er for tidlig å forskuttere hvordan anmodningsvedtaket vil følges opp, men en eventuell vurdering av om logopeder kvalifiserer for autorisasjon som helsepersonell må uansett gjøres på et selvstendig grunnlag».

Svar fra mandag 16. september 2024

I Nasjonal helse- og samhandlingsplan varslet regjeringen at vi ønsker å sette i gang et arbeid for å vurdere endringer i helsepersonelloven, herunder foreta en helhetlig gjennomgang av godkjenningsordningene, autorisasjon og spesialistgodkjenning. Formålet med autorisasjon og lisens er først og fremst å ivareta hensynet til kvalitet og pasient-sikkerhet, tillit til helsepersonell og til helse- og omsorgstjenesten i tjenesteytingen. Tildeling av autorisasjon og lisens skal være en sikkerhet for at helsepersonell med en bestemt tittel har en bestemt type kompetanse. En helhetlig gjennomgang av autorisasjonsordningen vil gi grunnlag for å vurdere om flere yrkesgrupper skal inkluderes i autorisasjonsordningen.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024