SV ut mot regjeringens Israel-svar: – Uforståelig

Forsvarsministeren kaller eventuelle kjøp av israelske våpen for «et komplisert farvann», mens statsministeren sier at «det foreligger ingen slike planer for Norge». Nå krever SV enda tydeligere svar.

Statsminister Støre og president Stubb holdt en felles pressekonferanse onsdag.
Statsminister Støre og president Stubb holdt en felles pressekonferanse onsdag.Foto: Cornelius Poppe / NTB
Frode Andresen

Neste år skal Norge intensivere arbeidet med å inngå store innkjøpsavtaler for forsvarsmateriell, deriblant for våpen som fregatter, langtrekkende droner, langtrekkende luftvern og langtrekkende presisjonsild.

Nå har det tyske selskapet KNDS, som produserer rakettartillerisystemet PULS sammen med den israelske våpenprodusenten Elbit, bekreftet til TU at de vil selge langtrekkende presisjonsild til Norge. Og tidligere har Høyre tatt til orde for at luftvernsystemet David’s Sling, som produseres av israelske Rafael, bør vurderes.

– Kan det bli aktuelt for Norge å kjøpe inn israelske våpen?

– Det foreligger ingen slike planer for Norge. Norge har jo produksjon av det mest avanserte luftvernet i verden på Kongsberg, både NASAMS og andre typer. Vi har gitt en god del av våre luftvernkapasiteter til Ukraina og vil erstatte det med egenprodusert materiell, svarer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på spørsmål fra Altinget.

Det er riktig at Norge kjøper luftvern fra Kongsberg Gruppen, men våpenselskapet produserer imidlertid ikke langtrekkende luftvern, som Norge nå også er på utkikk etter. Dersom Norge skal kjøpe dette fra Kongsberg Gruppen, må de i så fall utvikle et slik våpensystem, trolig ved å videreutvikle NASAMS.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sammen med næringsminister Cecilie Myrseth (Ap), med veikartet i hånden.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sammen med næringsminister Cecilie Myrseth (Ap), med veikartet i hånden. Foto: Frode Andresen / Altinget

«Et komplisert farvann»

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) nøyde seg med å kalle våpenkjøp fra Israel for «et komplisert farvann».

– Nå er du litt på siden av det som er tema i dag, som er å øke produksjonskapasiteten for norsk forsvarsindustri. Også vet du jo at vi har et eksportregelverk som ikke åpner for eksport av norsk forsvarsmateriell til Israel. Det er jo slik at industrisamarbeid er en del av det som møter oss når vi kjøper og selger materiell, så det er et komplisert farvann, sa Gram.

Han møtte Altinget i forbindelse med at regjeringen presenterte sitt veikart for økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien.

Medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ingrid Fiskaa (SV), mener at det er åpenbart at Norge ikke kan kjøpe forsvarsmateriell fra et land som etterforskes for mulig folkemord.

– Det er uforståelig at regjeringen ikke gir et klart svar på dette. De bør sette foten tydelig ned for kjøp av både luftvern og raketter fra Israel, skriver Fiskaa i en uttalelse til Altinget.

Hun viser til at SV har fremmet forslag i Stortinget om at Forsvaret ikke skal kunne inngå avtaler om kjøp av forsvarsmateriell med israelske leverandører. 

– Nå har Stortinget mulighet til å si klart ifra dersom regjeringen nøler, uttaler Fiskaa. 

 Rødts medlem av den samme komiteen, Bjørnar Moxnes, skriver i en uttalelse til Altinget at det som er maktpåliggende for Rødt, er å stoppe Norges bidrag til den israelske krigsøkonomien, samt sørge for at andre partier ikke firer på folkeretten for å skaffe seg våpen som de ønsker seg.

Partiet har fremmet et forslag på Stortinget om at ingen forsvarsanskaffelser skal inneholde israelske komponenter.

- I lys av Israels pågående folkemord (Israel anklages og etterforskes for mulig folkemord i Gaza journ.anm.) og invasjon av Libanon foreslår Rødt i tillegg en to-veis våpenembargo mot Israel, som både vil forby import og eksport til Israel, uttaler Moxnes.

- Det er viktig at statsministeren lukker døra for å kjøpe nye våpensystemer fra Israel.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Finland kjøper fra Israel

Finland har imidlertid allerede inngått en kontrakt om innkjøp av israelske David’s Sling. President Alexander Stubb sier at de tok hensyn til Finlands sikkerhet.

– Dette er et innkjøp som ble gjort for noen år siden, og ifølge Finlands militære strategi og forsvar, gikk konklusjonen ut på at David’s Sling ville være den beste mulige løsningen for Finlands luftforsvar, sier Stubb til Altinget og fortsetter:

– Så i dette spørsmålet baserer vår analyse seg på Finlands sikkerhet og behov. Vi selger ikke våpen til Israel, men akkurat nå kommer vi til å sluttføre denne avtalen på grunn av at det gagner vår sikkerhet.

Hittil har Altinget fått på det rene at franske Naval Group, amerikanske Lockheed Martin, amerikanske Northrop Grumman og sørkoreanske Hanwha Aerospace ønsker å selge våpen til Norge.

Les også

Omtalte personer

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

Alexander Stubb

Finlands president (Samlingspartiet)
Doktorgrad i internasjonal politikk, London School of Economics, mastergrad i statsvitenskap, Europa College, Brugge, fransk, Université Panthéon-Sorbonne,

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024