Helge Orten
svarer
Trygve Slagsvold Vedum

Hva vil være provenyvirkningen dersom inntekter til rentefond først skattlegges når andeler i fondet selges eller fondet foretar utdeling, slik reglene er for aksjefond?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 14 (2024-2025)

Hva vil være provenyvirkningen dersom inntekter til rentefond først skattlegges når andeler i fondet selges eller fondet foretar utdeling, slik reglene er for aksjefond?

Svar fra torsdag 10. oktober 2024

Som utgangspunkt følger rentefond og andre verdipapirfond reglene for inntektsbeskatning av selskaper. Fondet vil ha skatteplikt for renteinntekter. Renteinntekter blir også skattlagt hos andelseierne i fondet. Skattlegging hos andelseier skjer når renteinntekt blir mottatt fra fondet eller i form av skattepliktig gevinst ved innløsning av andel.

For å motvirke at samme inntekt blir skattlagt både i fondet og hos andelseier, kan fondet kreve fradrag når renteinntekt blir delt ut fra fondet og skattlagt som renteinntekt hos andelseier.

Det legges til grunn at det spørres om provenyvirkningen av å innføre en løsning med fullt fritak for skatt på renteinntekter i fondet, slik at all beskatning av renteinntekt skjer hos andelseier. For aksjeinvestering i fond gjelder fritaksmetoden som skal sikre at aksjeinntekter ikke blir kjedebeskattet i eierkjeder av selskaper.

En løsning med fritak for skatt på renteinntekt i fondet ble omtalt i forarbeidene til de gjeldende reglene om skattlegging av verdipapirfond og andelseiere. Departementet fant at det ikke lå til rette for en slik løsning. Det vises til Prop. 1 LS Skatter, avgifter og toll 2016 s. 114:

«En del av høringsinstansene mener departementet burde vurdere en løsning med fullt fritak for beskatning av renteinntekter på fondsnivå. Høringsinstansene begrunner dette først og fremst med at skatteplikt på renteinntekt kombinert med fradragsrett ved utdeling, fremtvinger utdelinger i akkumulerende fond som investerer i rentepapirer. Departementet er enig i at dette er en aktuell problemstilling, både med gjeldende regler og forslaget i høringen. Men som Verdipapirfondenes forening gir uttrykk for i sin høringsuttalelse, vil et skattefritak på fondsnivå reise ulike problemstillinger knyttet til blant annet gjeldende skatteavtaler. Etter departementets vurdering ligger ikke dagens rammebetingelser til rette for en løsning med skattefritak, og en slik løsning foreslås derfor ikke.»

Sammenliknet med direkteinvesteringer i rentepapirer, vil et fritak for skatt på renteinntekter i fondet innebære en skattekreditt. Beregninger av provenytapet ved en mulig fritaksløsning vil avhenge av hvilke premisser som legges til grunn for fritaket, og det må baseres på et konkret regelverk for beskatning av rentefond. Departementet har derfor ikke hatt mulighet til å gjøre slike provenyberegninger innenfor rammen av denne besvarelsen.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024