LO-lederen vil ha ungdomspakke: – Statsbudsjettet må levere på helse og arbeid til unge

Fredag la LO frem et notat om konjunkturutsikter fremover. Peggy Hessen Følsvik mener det nå er behov for en ungdomspakke som treffer bredt. Hun forventer at statsbudsjettet leverer på dette. – Vi kan gjøre mer. 

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er bekymret over utviklingen blant unge. LOs konjunkturbarometer som ble lagt frem fredag, viser at det er sammensatte årsaker til at mange unge sliter nå. 
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er bekymret over utviklingen blant unge. LOs konjunkturbarometer som ble lagt frem fredag, viser at det er sammensatte årsaker til at mange unge sliter nå. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

– Unge sliter mest med økt rente, og de sliter mest med jobb og bolig. Derfor er det behov for en ungdomspakke nå, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik, i en pressemelding fredag. 

I LOs konjunkturrapport pekes det på at økningen i arbeidsledigheten det siste året, skyldes flere unge arbeidsledige mellom 15 og 24. Mange unge sliter med å etablere seg i arbeidslivet.

– Vi vet at over 100.000 unge står utenfor arbeid og utdanning. Mange under 30 år er i dag på arbeidsavklaringspenger. Ledigheten blant unge øker mest, sier Følsvik.

I LO-rapporten pekes det på at årsakene til unges utenforskap er sammensatte. 

«Det handler om kompetanse, psykiske helseutfordringer, generelle mestringsproblemer og det er kapasitetsproblemer i Nav. Mange opplever svært dårlig råd og et vanskelig boligmarked», står det i rapporten. Det pekes på flere utviklingstrekk som bekymrer: 

  • Arbeidsløsheten blant 15 – 24-åringer har økt fra 10,8 prosent til 13,8 prosent fra 2. kvartal 2023 til 2. kvartal 2024.
  • Folkehelseinstituttet rapporterer om en økning i selvrapporterte psykiske plager blant ungdom og unge voksne. Dette gjelder spesielt tenåringsjenter.
  • Det har også vært en økning i andelen barn og unge som har vært i kontakt med primær- og spesialisthelsetjenesten grunnet psykiske problemer.
  • 50.000 unge under 30 år er registrert med nedsatt arbeidsevne hos NAV, og andelen har vært økende siden før pandemien.
  • Av de 30 000 unge som mottar arbeidsavklaringspenger, har over 70 prosent en psykisk diagnose. Antallet unge uføre har nesten doblet seg siden 2015. 
Les også

LO-rapporten peker også på at dyrtiden har rammet mange unge på ulikt vis. 

– Unge bruker en stadig økende andel av sin inntekt eller studielån på bokostnader. Det er krevende for mange å komme inn på boligmarkedet, samtidig som leieprisene har økt kraftig og det er en mangel på studentboliger over hele landet. Vi vet alt dette. Da må vi gjøre mer, sier Hessen Følsvik.

LO er skeptisk til Finanstilsynets forslag om å holde kravet om 15 prosent egenkapital for å kjøpe bolig.

– Boligmarkedet er i dag forbeholdt dem med foreldrebank. Finanstilsynets forslag om å holde på dette kravet slår veldig skjevt og usosialt ut. Dagens utlånsforskrift er ikke bare usosial, men også uten finansiell effekt, sier Følsvik i pressemeldingen.

Ungdomspakke

Nå ønsker LO-lederen en ungdomspakke som treffer bredt.

LO tar derfor blant annet til orde for 

  • Å styrke ungdomsgarantien hos Nav.
  • At regjeringens varslede satsing på samarbeid rundt den unge mellom NAV, utdanningsog helsesektoren må konkretiseres og følges opp.
  • Et eget arbeidsrettet ungdomsprogram med en egen ungdomsytelse som ikke er basert på medisinske diagnoser, slik at en unngår tendenser til «medikalisering».
  • At den psykiske helsetjenesten i kommunene og spesialisthelsetjenesten må tilføres mer ressurser.
  • At det må komme en satsning på flere yrkesfagsplasser, og det må unngås at yrkesfagsplasser legges ned fordi de koster mer enn plasser på studiespesialisering.
  • At det må bygges minst 1500 studentboliger i året. LO vil åpne for at også ideelle og ikke-kommersielle aktører kan bygge studentboliger med tilskudd.
  • Å gjeninnføre tilskudd til utleieboliger i husbanken, slik at kommunene får et økonomisk handlingsrom til å fremskaffe flere rimelige leiligheter både i kommunal og privat regi.
  • Å legge til rette for alternative boligkjøpsmodeller som leie-til-eie og deleie, som et ledd i å øke boligbyggingen.
  • Studiefinansieringen må knyttes til grunnbeløpet i Folketrygden, og økes betydelig fra dagens nivå på 1,2 G. Stipendandelen må fortsatt ligge på minst 40 prosent. 


Omtalte personer

Peggy Hessen Følsvik

Leder, LO

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024