– Det er ingen grunn til å totalforby at politikere skal kjøpe og eie aksjer

Professor og jurist Jon Petter Rui er helt tydelig på at det vil være skivebom å totalforby politikere å kjøpe og eie aksjer. – Det er viktig at vi ikke mister hodet og innfører et totalforbud mot at politikere skal kjøpe og eie verdipapirer, sier Rui til Altinget.

– Vi innfører forbud når vi ikke har tillit. Å innføre et totalforbud betyr at vi har gitt opp og ikke lenger har tillit til politikerne, sier jurist og professor Jon Petter Rui til Altinget.
– Vi innfører forbud når vi ikke har tillit. Å innføre et totalforbud betyr at vi har gitt opp og ikke lenger har tillit til politikerne, sier jurist og professor Jon Petter Rui til Altinget.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Christina Guldstad

– Det er ingen grunn til å totalforby at politikere skal kjøpe og eie aksjer. Så lenge regelverket etterleves og det føres tilsyn. Det er her det skorter, sier jurist og professor Jon Petter Rui til Altinget.

– Vi oppnår ikke tillit til politikerne ved å innføre totalforbud. Vi har gitt opp dersom vi innfører totalforbud, legger han til.

Støre: «Alvorlige feil»

Det var fredag kveld at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) meldte at han trakk seg som statsråd og som nestleder i Senterpartiet.

Hans brudd på habilitetsregelverket og regjeringens retningslinjer for aksjehandel var, som både han og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), uttrykte det ikke forenlig med å være statsråd. Statsministeren beskrev det under sin pressekonferanse som «alvorlige feil».

Når man i regjering behandler slike saker, kan man få tilgang til sensitiv informasjon, som ikke er offentlig kjent, og som kan påvirke verdien av verdipapirer.

Jonas Gahr Støre (Ap)
Statsminister
Han trakk frem håndboken for politisk ledelse hvor det står at det ikke er forbudt for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer å eie aksjer, men at det kreves at politikerne må vise «stor aktsomhet».

– Vi skal ikke eie eller handle med aksjer hvis det kan «være egnet til» å svekke tilliten til statsråden, regjeringen eller departementene. Som medlemmer av regjeringen håndterer vi stadig vekk spørsmål, og tar beslutninger, som direkte og indirekte påvirker alle deler av det norske samfunn, også norske selskaper som er på Oslo børs, sa Støre og la til:

– Når man i regjering behandler slike saker, kan man få tilgang til sensitiv informasjon, som ikke er offentlig kjent, og som kan påvirke verdien av verdipapirer.

– Ikke klokt, men ikke ulovlig

Under pressekonferansen fikk Støre spørsmål i plenum om hvorvidt statsråder bør eie aksjer, han svarte det ikke var «klokt» at statsråder handler med aksjer, men heller ikke ulovlig. Statsministeren er også åpen for å diskutere om politikere kan eie, kjøpe og selge aksjer.

Regjeringsmedlemmene skal vise «stor aktsomhet» med aksjer. De skal ikke eie eller handle med aksjer hvis det kan «være egnet til» å svekke tilliten til statsråden, regjeringen eller departementene.

– Det er ingen regler som forbyr politikere å kjøpe aksjer. Politikere står ofte i en posisjon hvor det er høy risiko for innsidehandel og korrupsjon, men reglene vi allerede har, er der for å hindre dette, sier Jon Petter Rui til Altinget.

– Problemet er at reglene ikke følges

Han er jurist og professor i rettsvitenskap ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen og mener et forbud for politikerne mot å kjøpe og eie verdipapirer, vil være «svært vidtgående inngrep i politikernes handlefrihet og eiendomsrett».

– Problemet i dag er at reglene ikke følges. Vi har regler, det som trengs er et bedre tilsyn med at reglene følges. Forbud er ikke veien å gå. Det er viktig at vi ikke mister hodet og innfører et totalforbud mot at politikere skal kjøpe og eie verdipapirer, sier Rui.

– Dersom vi skal forby politikere å ha verdipapirer, må vi også forby andre med makt å ha verdipapirer. Det er ikke bare politikere som driver med makt og myndighetsutøvelse. Dette gjelder også politi, kommuneansatte, rådmenn, dommere. Vi kan ikke forby alle å befatte seg med verdipapir. De fleste er enige om at det vil være å gå alt for langt, legger han til.

Støre har hatt mye kjipt på vakten sin, men jeg tror ikke han har fått satt seg ned og reflektert grundig nok over dette.

Jon Petter Rui
Jurist og professor

– Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte at han er åpen for å vurdere om det bør innføres et forbud for politikere mot å handle aksjer. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det er et lite gjennomtenkt og populistisk utsagn. Støre har hatt mye kjipt på vakten sin, men jeg tror ikke han har fått satt seg ned og reflektert grundig nok over dette, sier Rui og fortsetter:

– Å innføre et forbud mot å kjøpe aksjer for politikere og statsråder er et lite effektivt, lite egnet og lite proporsjonalt forslag. Det vil ikke bidra til å styrke tilliten til politikerne, men heller svekke den. Det er dessuten kjempelett å omgå et slikt forbud.

Les også

– Superenkelt å omgås

Rui forklarer at selv med et totalforbud kan politikere som er interessert i å handle med aksjer omgå forbudet ved å bruke folk de kjenner som stråmenn.

– Et totalforbud vil være superenkelt å omgå og dermed også helt virkningsløst. Sanksjoner og forbud er lite egnet, lite effektivt og lite proporsjonalt, sier han.

Professoren minner om at verdipapirer ikke bare er aksjer som er notert på børs.

– Dersom forbudet kun gjelder børsnoterte aksjer vil ikke forbudet treffe ordentlig. De fleste verdipapirer er ikke registrert på børs, det vil også gjelde unoterte aksjer, familieselskaper og andeler i samvirkelag.

– Vil svekke tilliten til politikerne

Han peker på at et totalforbud også vil få en annen negativ konsekvens.

– Et totalforbud vil i praksis bety at skal du inn i en jobb der du utøver offentlig myndighet må du kvitte deg med alle verdipapirene du har. Det vil bety at en del personer vi ønsker i makt- og myndighetsposisjoner vil takke nei.

Rui mener vi må stille oss spørsmålet om et totalforbud er egnet for å høyne tilliten til politikerne. 

Et totalforbud vil i praksis bety at skal du inn i en jobb der du utøver offentlig myndighet må du kvitte deg med alle verdipapirene du har. Det vil bety at en del personer vi ønsker i makt- og myndighetsposisjoner vil takke nei.

Jon Petter Rui
Jurist og professor

– Svaret er nei. Et totalforbud vil svekke tilliten til politikerne, sier han og utdyper:

– Vi innfører forbud når vi ikke har tillit. Å innføre et totalforbud betyr at vi har gitt opp og ikke lenger har tillit til politikerne. Akkurat som med barn. Vi forbyr dem å gjøre ting når vi ikke har tillit til at de vil forvalte friheten sin på en god måte innenfor rammene som er gitt.

– Grove brudd blir ikke avdekket

Ifølge Rui er løsningen rett og slett at politikerne følger eksisterende regelverk.

– Det spesielle i Ola Borten Moe-saken er at det er gjort grove regelverksbrudd som ikke blir avdekket uten media, sier han og fortsetter:

– Men det er vanskelig for statsministeren å avdekke slike regelbrudd, fordi systemet er basert på tillit. Det er vanskelig å rigge det på noen annen måte. Statsministerens kontor kan ikke følge opp alle politikerne og spørre om de kjøpte aksjer i går eller for en uke siden.

Rui sammenligner det med å unnlate å føre opp kontoer i utlandet på selvangivelsen.

– Dersom du har en konto i Panama, kan vi ikke klandre Skatteetaten for at de ikke finner ut av det.

Professoren oppsummerer:

  • – Et totalforbud vil svekke tilliten istedenfor å øke tilliten til politikerne
  • – Det er kjempelett å omgå
  • – Det er et inngrep overfor politikerne
  • – Det vil kunne virke avskrekkende og hindre folk fra å ta politiske verv
  • – Politikerne forvalter makt, men det gjør også andre yrkesgrupper

– Bryter reglene grunnet slapphet

Ifølge professoren er det positive med saken til Ola Borten Moe at det fører til mer oppmerksomhet mot hva som er lov og hva som ikke er lov.

– Jeg tror mange bryter reglene grunnet slapphet, manglende fokus og forståelse for viktigheten av transparens hos personer som utøver makt og myndighet. Det må skje en kulturendring og denne saken kan bidra til det, sier Rui.

Omtalte personer

Ola Borten Moe

Stortingsrepresentant (Sp), medlem av utenriks- og forsvarskomiteen
agronom (Skjetlein, 1996), mellomfag, statsvitenskap og historie (NTNU, 1996)

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

Jon Petter Rui

Professor, det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024