«Super-Marios» rapport bør også få konsekvenser for Norge

Mario Draghi er tidligere sentralbanksjef i EU og statsminister i Italia. Når han snakker, lytter EUs ledere. Det bør også vi i Norge gjøre.

«Draghis rapport er en tydelig oppfordring til et taktskifte – i Europa og i Norge», skriver Håkon Haugli i Innovasjon Norge. 
«Draghis rapport er en tydelig oppfordring til et taktskifte – i Europa og i Norge», skriver Håkon Haugli i Innovasjon Norge. Foto: NTB/REUTERS/Yves Herman
Håkon Haugli

I Stortinget forrige uke spurte Venstres Alfred Bjørlo: «EU slår alarm om fremtiden – hva gjør Norge?» Spørsmålet kom etter Mario Draghis rapport om Europas økonomi, som ble publisert i september. 

Ifølge Draghi behøver Europa nesten 800 milliarder euro i årlige investeringer for å holde tritt med USA og Kina. Det er mye. 

Håkon Haugli
Innovasjon Norge

Den korte oppsummeringen av Draghis rapport, er at Europas økonomi gjør det dårligere enn USA og Kina – og det må vi gjøre noe med, ellers risikerer vi vår velferd, vårt miljø eller vår frihet.

Draghi er tidligere sentralbanksjef i EU og statsminister i Italia. Når han snakker, lytter EUs ledere. Det bør også vi i Norge gjøre.

Ifølge Draghi behøver Europa nesten 800 milliarder euro i årlige investeringer for å holde tritt med USA og Kina. Det er mye. Og sammenlignes ikke uten grunn med Marshall-hjelpen Europa fikk fra USA etter annen verdenskrig. Bare at denne gang må vi hjelpe oss selv.

Les også

Draghi-rapporten peker på tre utfordringer, som vi også må svare på her i Norge.

Innovasjon: Europa taper i konkurransen med USA og Kina. Dette «innovasjonsgapet», særlig innen avansert teknologi, må lukkes. Draghi viser blant annet til at 30 prosent av Europas raskest voksende teknologibedrifter – «enhjørninger» – har flyttet til USA siden 2008. Der finner de investeringene de leter forgjeves etter i Europa. Når det gjelder innovasjon, er Norge er i samme båt som resten av Europa. Og vi sitter ikke fremst i den. Den erkjennelsen må få betydning for hvordan vi prioriterer fremover.

Energi: Strømprisene er to-tre ganger høyere for bedrifter i EU enn i USA. Draghi oppfordrer EU-landene til å lage en felles plan for dekarbonisering og konkurranseevne, bygge ut infrastruktur, forenkle reguleringer og øke støtten til fornybar energi. 

 Vi må utnytte våre sterke fortrinn – vår kunnskap og teknologi – til å utvikle de grønne løsningene Europa trenger.

Håkon Haugli
Innovasjon Norge

For europeisk energi står Norge i en særstilling. Vi har lenge vært en pålitelig leverandør av olje og gass. Når Europa nå skifter til fornybar energi, kan vi ikke ta vår posisjon som foretrukken partner som en selvfølge. Vi må utnytte våre sterke fortrinn – vår kunnskap og teknologi – til å utvikle de grønne løsningene Europa trenger. Og ta dem ut i markedene.

Sikkerhet: Avhengigheter er sårbarheter. I en mer ustabil geopolitisk situasjon, må Europa prioritere sikkerhet og redusere avhengigheten av råvarer og annet fra andre verdensdeler. Vi i Norge har mange av de ressursene Europa nå ser seg om etter: råmaterialer, batterier, halvledere og mer. Også her har Norge og Norden en viktig rolle å spille.

Draghis rapport er en tydelig oppfordring til et taktskifte – i Europa og i Norge.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024