Sveinung Stensland
svarer
Jan Christian Vestre

Hvordan vil statsråden følge opp de foreslåtte tiltakene delrapport IS-2873 om legemiddelproduksjon for å styrke norsk legemiddelberedskap?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 6 (2024-2025)

Hvordan vil statsråden følge opp de foreslåtte tiltakene fra Prosjekt produksjon og delrapport IS-2873 om legemiddelproduksjon for å styrke norsk legemiddelberedskap?

10. februar 2020 ble delrapport IS-2873 om legemiddelproduksjon offentliggjort, som del av rapporten Nasjonal legemiddelberedskap IS-2837. I rapporten kom det fram 12 anbefalinger som kunne bidra til å styrke norsk legemiddelproduksjon til beredskapsformål. Disse 12 anbefalingene ble videre behandlet i Prosjekt produksjon, et prosjekt styrt av Statens legemiddelverk, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Sluttrapporten fra Prosjekt produksjon kom i september 2020. Den viser at apotekproduksjon (småskala legemiddelproduksjon i apotek, sykehusapotek og små fabrikker) kan være en viktig bidragsyter i legemiddelberedskapen. Det kreves derimot enkelte regulatoriske endringer for at man skal kunne utnytte denne muligheten bedre enn i dag. Et av tiltakene i sluttrapporten fra Prosjekt produksjon handler om nettopp dette; Tiltak 4 - revidere regelverk, lov og forskrifter for apotekproduksjon. Dette tiltaket ble foreslått utført innen 6 måneder, med en kostnadsramme på 1,8 MNOK og vil kunne ha en reell effekt på legemiddelberedskapen i Norge. De andre tiltakene i rapportene bør selvsagt også sees på snarest, da det er mye legemiddelberedskap for pengene.

Rapporten «Prosjekt produksjon – oppfølging av Helsedirektoratets delrapport om legemiddelproduksjon (IS-2873) - sluttrapport» er «tiltaket» som ble gjort etter rapport IS-2873. Så forslag til tiltak ble svart med enda en rapport med forslag til tiltak.

Det er tiltak 4 i «Prosjekt produksjon – oppfølging av Helsedirektoratets delrapport om legemiddelproduksjon (IS-2873) - sluttrapport», og dette tiltak 4 refererer til alle punktene 7 – 10 i rapport IS-2873.

Fra sluttrapporten:
Tiltak 4 - Revidere regelverk, lov og forskrifter for apotekproduksjon. Med særskilt referanse til delprosjektrapport 7, 8, 9 og 10 (Vedlegg 1 c,d,e og f) anbefaler prosjektgruppen enkelte regulatoriske/juridiske endringer. Alle er begrunnet med behov for økt beredskap for produksjon og leveranse av legemidler ved en krise. En forutsetning for endringene er at Norges forpliktelser etter EØS-avtalen overholdes, herunder krav i direktiv 2001/83 (legemiddeldirektivet) om MT og tilvirkertillatelse for industriell produksjon av legemidler.

Svar fra torsdag 10. oktober 2024

Rapportene og tiltakene stortingsrepresentanten viser til er fulgt opp i flere spor. Både veikartet for helsenæringen og stortingsmeldingen om helseberedskap omhandler flere av anbefalingene. I tillegg er rapportene fulgt opp gjennom blant annet regelverksarbeid og tiltak.

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) er tildelingsbrev for 2021 gitt i oppdrag å følge opp tiltak 4 i sluttrapporten fra Prosjekt produksjon. DMP ble i tildelingsbrevet bedt om å jobbe for at vurderinger av de juridiske rammene for apotekproduksjon omfattes av det nordiske samarbeidet innen legemiddelområdet (WGEMA), med sikte på større grad av harmonisering i tolkningen av regelverket. Som stortingsrepresentanten selv påpeker, må Norges forpliktelser etter EØS-avtalen overholdes – noe som begrenser handlingsrommet for å følge opp nevnte tiltak i sluttrapporten.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024