Une Bastholm
svarer
Espen Barth Eide

Vil regjeringen ta initiativ i FN til en styrking av UNIFIL inklusiv et mulig norsk styrkebidrag?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 4 (2024-2025)

Israel har nå invadert Libanon, og i praksis tilsidesatt UNIFILs fredsbevarende mandat i Sør-Libanon. Dette følger en utvikling hvor Israel viser stadig mindre respekt for internasjonal rett, og hvor deres opptrapping risikerer å kaste hele regionen ut i en storkrig.

Mener regjeringen at UNIFIL sitt mandat bør styrkes slik at de faktisk kan håndheve oppdraget sitt og opprettholde buffersonen, og vil regjeringen ta initiativ i FN til en styrking av UNIFIL inklusiv et mulig norsk styrkebidrag?

Svar fra mandag 7. oktober 2024

Jeg er dypt bekymret for situasjonen i Libanon som følge av den intensiverte konflikten mellom Israel og Hizbollah.

Opprettelsen av United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL), FNs fredsbevarende styrke i Libanon, ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd 19. mars 1978 etter Israels invasjon av Sør-Libanon. I nesten 50 år, gjennom ulike faser i konflikten, har operasjonen bidratt til stabilitet og til å dempe spenningene. Et stort antall norske kvinner og menn har deltatt.

I likhet med alle fredsbevarende FN-organisasjoner blir UNIFILs mandat vedtatt årlig av Sikkerhetsrådet. Resolusjon 2749 om å fornye UNIFILs mandat med 12 måneder ble vedtatt ved konsensus i Sikkerhetsrådet 28. august i år. Gjennom resolusjonen krever Sikkerhetsrådet full implementering av sikkerhetsrådsresolusjon 1701 fra 2006. Denne inneholder etter mitt syn de viktigste tiltakene for mer varig stabilitet i området, blant annet spørsmål knyttet til Libanons suverenitet og avvæpning av militser sør for Litani-elven. Partenes manglende vilje til å implementere sikkerhetsrådsresolusjon 1701, fortsetter å være en stor utfordring som UNIFIL alene ikke vil kunne løse.

Siden Norge for tiden ikke er medlem av Sikkerhetsrådet, tar vi ikke direkte del i beslutninger om UNIFILs mandat. Vi ser at flere aktører nå tar til orde for en diskusjon av hvordan UNIFIL kan styrkes i lys av den nåværende situasjonen. Vi vil følge disse diskusjonene tett.

Regjeringen er en sterk støttespiller for FNs fredsoperasjoner, og vurderer løpende hvordan vi fra norsk side best kan bidra til disse. Forsvaret har, ut fra FNs uttrykte behov og en helhetlig vurdering, konsentrert sine bidrag til fredsoperasjoner i Midtøsten om United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO), hvor Forsvaret i dag har deployert tolv personell. Denne misjonen spiller en viktig rolle i Midtøsten-regionen, i tett samarbeid med UNIFIL og United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF).

Vi vil også fortsette å bidra så godt vi kan til diplomatiske løsninger på konfliktene i Midtøsten.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024