Seks utvalg for helseberedskap og krisehåndtering

To av utvalgene er helt nye, mens fire skal videreføre og utvikle arbeidet til tidligere utvalg. 

Helsedirektør Bjørn Guldvog får det øverste ansvaret for tre av seks utvalg som skal sikre bedre beredskap og håndtering av kriser.
Helsedirektør Bjørn Guldvog får det øverste ansvaret for tre av seks utvalg som skal sikre bedre beredskap og håndtering av kriser.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

Helsedirektoratet skal ha ansvar for tre av de seks utvalgene. De skal jobbe med sivilt-militært samarbeid, digital sikkerhet i helse- og omsorgssektoren og smittevern.

– Samfunnet er sårbart, og helsesektoren må være forberedt på å håndtere mange typer kriser, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Målet med utvalgene er å styrke samarbeidet i det forebyggende beredskapsarbeidet og ved håndtering av kriser. Guldvog mener at dagens sammensatte trusselbilde gjør det nødvendig å styrke samarbeidet på tvers av ulike sektorer:

– Vi trenger godt samordnede tiltak før en krise skjer, og vi må være klare for å handle målrettet og samordnet under krisen, sier han.

To helt nye utvalg

Stortinget vedtok høsten 2023 en ny organisering av helseberedskapen. I den nye modellen ligger seks utvalg for særskilte risikoområder.

To av dem er helt nye, mens fire skal videreføre og utvikle arbeidet fra tidligere utvalg.

  1. Utvalg for sivilt-militært beredskapssamarbeid: Bygger på dagens utvalg med samme navn. Skal ledes av Helsedirektoratet med nestleder fra Forsvaret.
  2. Utvalg for digital sikkerhet og beredskap: Dette utvalget er nytt, og skal ledes av Helsedirektoratet.
  3. Utvalg for smittevernberedskap: Bygger på og vil være en videreutvikling av Beredskapsutvalget for biologiske hendelser (BUB). Skal ledes av Helsedirektoratet med nestleder fra FHI.
  4. Utvalg for forsyningssikkerhet og beredskap for medisinske produkter: En videreutvikling av nasjonalt legemiddelberedskapsråd. Skal ledes av Direktoratet for medisinske produkter.
  5. Utvalg for vannforsyningsberedskap: Nytt utvalg som skal ledes av Mattilsynet.
  6. Kriseutvalget for atomsikkerhet: Blir videreført, og ledes av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Skal gi råd i og mellom kriser

Utvalgene skal samordne beredskapsarbeidet både innenfor helsesektoren og mellom helsesektoren og andre sektorer. De skal ha en rådgivende funksjon både i kriser og mellom kriser.

Det direktoratet som leder utvalget, vil få råd fra utvalget. Basert på det, vil direktoratet gi sine råd videre til Helse- og omsorgsdepartementet.

Utvalgene har allerede hatt sine første møter. Helse- og omsorgsdepartementet har gitt mandater for utvalgene.

Hvem som skal sitte i de ulike utvalgene, er foreløpig ikke klart. Men de vil få medlemmer fra direktorater og andre statlige etater, som FHI, regionale helseforetak og statsforvalterne. Også KS og frivillige organisasjoner vil bli representert.

Omtalte personer

Bjørn Guldvog

Direktør, helsedirektoratet
cand.med (Universitetet i Oslo 1985), dr.med (Universitetet i Oslo 1993)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024