Riksrevisjonen retter kritikk mot Forsvarsdepartementet

Riksrevisoren sier at man enten ikke har nok oversikt eller nok respekt for rammeavtaler.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen retter kritikk mot Forsvarsdepartementet.
Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen retter kritikk mot Forsvarsdepartementet.Foto: Thomas Fure / NTB
Frode AndresenSolveig Ruud

Tirsdag opplyser riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen at forsvarssektoren overskrider både beløp og varighet for flere av sine rammeavtaler, og at Forsvaret alene har kjøpt varer og tjenester for 734 millioner kroner på rammeavtaler som har gått ut på tid.

Dermed konkluderer Riksrevisjonen med at det er kritikkverdig, noe som er den nest sterkeste formen for kritikk, at Forsvarsdepartementet ikke har hatt tilstrekkelig kontroll med at virksomhetene i forsvarssektoren har etablert systemer og rutiner som sikrer at anskaffelser av varer og tjenester skjer i samsvar med anskaffelsesregelverket.

– Nå ser vi at Forsvaret har inngått en rekke kontrakter med henvisning til rammeavtaler, som enten har utløpt på tid eller hvor man allerede har utnyttet den økonomiske rammen i avtalen. Det betyr at innkjøpene som har blitt gjort, skulle ha vært utlyst til anbudskonkurranse, slik at andre får mulighet til å konkurrere om å gi staten en lavere pris, sier Schjøtt-Pedersen til Altinget.

– Dermed kan staten ha betalt mer enn nødvendig. I tillegg kan det svekke både befolkningens og aktørenes tillit til staten som innkjøper, dersom man ikke får lov til å konkurrere om noe som man skulle ha fått lov til å konkurrere om.

Schjøtt-Pedersen fortsetter:

– Dette viser at man ikke har tilstrekkelig oversikt over rammeavtalene, eller tilstrekkelig respekt for dem. Man må ha respekt for at en rammeavtale gir unntak fra de alminnelige reglene for innkjøp, og dersom de ikke gjelder lenger, skal andre få anledning til å konkurrere.

Dette viser at man ikke har tilstrekkelig oversikt over rammeavtalene, eller tilstrekkelig respekt for dem.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen
Riksrevisor

Kritisk rapport

I sommer offentliggjorde Riksrevisjonen en rapport hvor det det konkluderes med at svakhetene ved materiellinvesteringer i forsvarssektoren er sterkt kritikkverdig, som er den sterkeste formen for kritikk.

Fram mot 2036 planlegges det for at forsvarssektoren skal få bruke over 1600 milliarder kroner på å styrke den norske forsvarsevnen.

– Framover må forsvarsministeren og departementet hans gjøre to viktige ting, sier riksrevisoren.

– Det ene er å sørge for at de svakhetene ved materiellinvesteringer som vi avdekket i forrige rapport blir rettet opp, og det andre er at man må ha stor aktsomhet med tanke på kontraktene som inngås. Vi kan ikke ha en situasjon hvor staten og statlige virksomheter gjør store innkjøp som blir skjermet for konkurranse under henvisning til at det er en rammeavtale, og så viser det seg at rammeavtalen ikke lenger er gyldig.

Schjøtt-Pedersen minner om at regjeringen bevilger disse pengene med den hensikt å styrke Norges forsvarsevne.

– Dersom vi ikke retter opp svakhetene ved materiellinvesteringer, og ikke sørger for at innkjøpene foregår på en slik måte at staten kan få den laveste prisen, får vi mindre forsvarsevne enn vi burde.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Frode Andresen / Altinget

Gram er enig

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) skriver i en uttalelse til Altinget at han er enig i Riksrevisjonens funn.

– Jeg er enig i Riksrevisjonens funn og anbefalinger og tar kritikken på største alvor. Vi har vært kjent med utfordringene med sektorens rammeavtaler, og vi har allerede fulgt dette tettere opp gjennom etatsstyringen og gjennom reformprogrammet Forsvarssektoren 24. Gjennom oppfølgingen har vi sett en forbedring av systemer og rutiner, slik også Riksrevisjonen har kommentert, uttaler Gram og fortsetter:

– Anskaffelsesvirksomheten i forsvarssektoren er betydelig, og det forvaltes store verdier på vegne av fellesskapet. Etter resultatet av denne revisjonen vil jeg ytterligere forsterke innsatsen på internkontrollen innenfor anskaffelsesområdet hos alle etatene, hver for seg og samlet.

Gram legger til:

– Det er særlig behov for å få på plass rutiner for bruk av rammeavtaler på tvers av etatene. Slike felles avtaler er viktige for å få mest mulig forsvarsevne for de årlige bevilgninger, de er ressursbesparende og gir større markedsmakt. Avtalene må følges opp på en måte som tilfredsstiller kravene for offentlige anskaffelser.

Les også

Omtalte personer

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Riksrevisor
Master of Buisness Administration (CBS, 2015), cand.mag i statsvitenskap, sosialøkonomi, offentlig rett (Universitetet i Oslo, 1985)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024