Profile
Logg på
Logg på med SSOGlemt passord?
Bli abonnent
Om  
Shabana Rehman

Shabana Rehman er død: «Hun bidro til det norske mangfoldet»

Komikeren og samfunnsdebattanten Shabana Rehman døde 29. desember etter ett års alvorlig sykdom. – En sterk og uredd stemme, sier statsminister Jonas Gahr Støre om Rehman. Rehman får begravelse på statens regning. 

Shabana Rehman døde torsdag morgen etter ett års alvorlig kreftsykdom. Hun var en av Norges viktigste samfunnsdebattanter. Her er hun fra forestillingen «Shabana går på ski over Grønland» fra 2013. 
Shabana Rehman døde torsdag morgen etter ett års alvorlig kreftsykdom. Hun var en av Norges viktigste samfunnsdebattanter. Her er hun fra forestillingen «Shabana går på ski over Grønland» fra 2013. Foto: Tor Richardsen / NTB

Den profilerte standup-komikeren og samfunnsdebattanten Shabana Rehman døde torsdag 29. desember. Hennes bror, Shakeel Rehman, skrev om søsterens bortgang på Facebook: 

«Det er med bunnløs sorg jeg må meddele at vår høytelskede uerstattelige søster, datter, tante, venn, midtpunkt, humørspreder og stolthet gikk fredfullt bort idag tidlig.
Hun har kjempet hardt og aldri gitt opp håpet. Hun ville leve videre for familien, kjærligheten og for det landet som hun elsket så enormt høyt.»

Rehman fikk påvist kreft i bukspyttkjertelen med spredning i januar 2022. 

Shabana Rehman har vært en av Norges fremste stemmer, og har blitt hedret for sitt mot og for å ha utvidet ytringsfriheten for minoritetsstemmer. Hun har gjennom ulike formater, som spaltist, foredragsholder, dramatiker og fra standup-scenen, tatt opp kontroversielle, tabubelagte temaer.

Hun huskes særlig for «mullaløftet», da hun på et åpent debattmøte i 2004 løftet mulla Krekar. Mullaen anmeldte Rehman for løftet, men saken ble relativt umiddelbart henlagt etter det politiet kalte «en skjønnsmessig vurdering».

– Brøt tabuer

Statsminister Jonas Gahr Støre hedrer Rehman for å ha stått opp for ytringsfriheten.

– Shabana Rehman var en sterk og uredd stemme gjennom mange år. Ved å bryte tabuer banet hun vei for en ny generasjon kvinner med innvandrerbakgrunn, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NTB. 

– Shabana sto opp for ytringsfriheten og bidro til det norske mangfoldet. Hun forlot oss altfor tidlig. Jeg lyser fred over hennes minne, sier Støre.

Rehman vil få begravelse på statens regning, meldte regjeringen lørdag. 

– Vi har besluttet å anerkjenne hennes innsats, som er en pionerinnsats. Hun levde altfor kort, sa støre til NRK.

Kjersti Løken Stavrum, leder for Norske Pen og for Ytringsfrihetskommisjonen der Rehman var medlem, sier til TV 2 at vi bør kjenne takknemlighet for å ha hatt en stemme som Shabana Rehman. 

– Det er et stort tap at vi har mistet Shabana. Samtidig bør vi kjenne på takknmelighet over at vi hadde henne. Hennes innsats for den norske ytringsfriheten, og friheten for særlig minoriteter, var veldig viktig, sier Stavrum til kanalen.

Stavrum delte i november ut Norsk Pens Ossietzkypris til Rehman.

I sitt minneord i Aftenposten skriver Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord, dette om Rehman:

«Det er et medmenneske med en aldri hvilende radar for urettferdighet, overgrep og umenneskelighet som er gått bort. Shabana Rehman er en av de mest kraftfulle og innflytelsesrike samfunnsdebattanter Norge har hatt de siste 25 år».

 

Æresrelatert vold i minoritetsmiljøer

Rehman har gitt ut flere artikkelsamlinger, Nå (2002) og Mullaløft (2004). Hun har også bidratt i flere antologier. I boken Blåveis – min vei ut av volden (2009) gir hun en personlig skildring av egne erfaringer med overgrep og vold.

Rehman var daglig leder for stiftelsen Født Fri, som ble etablert i 2017 og som jobbet mot sosial kontroll og æresrelatert vold i minoritetsmiljøer. Stiftelsen mistet statsstøtten i 2020 etter tre års drift. Da hadde det blitt avdekket kritikkverdige forhold rundt pengebruk og ansettelselsesforhold. Rehman avviste kritikken og mente at granskingen av organisasjonen inneholdt en rekke feil. 

Rehman har vært spaltist i VG, Aftenposten, Henne og det danske dagbladet Information, og kommentator i Dagbladet (2000–2007). 

Hun var medlem av regjeringens Ytringsfrihetskommisjon og ble tildelt Fritt Ords pris i 2002 og Ossietzkyprisen i 2022.

Omtalte personer

Shabana Rehman

Komiker, samfunnsdebattant, dramatiker, spaltist

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024