Rasmus Hansson
svarer
Tore Onshuus Sandvik

Vil regjeringen sørge for at det opprettes støtteordninger rettet mot rene sol- og vindkraftprosjekter?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2754 (2023-2024)

Enova og andre offentlige aktører gir i dag støtteordninger til rene sol- og vindkraftprosjekter, men det finnes ingen offentlige støtteordninger for prosjekter som ønsker å bruke begge disse energiformene i samme prosjekt. Bruk av vind og sol sammen kan gi økt robusthet og mindre sårbarhet ved produksjon til ulike tider og værforhold. Det er årsaken til at mange aktører ønsker å ta i bruk slik hybridproduksjon.

Vil regjeringen sørge for at det opprettes støtteordninger rettet mot dette segmentet?

Svar fra onsdag 18. september 2024

Evnen til å nå mål i energi, nærings- og klimapolitikken i årene framover vil i økende grad handle om hvorvidt vi kan ivareta kraft- og effektbalansen innenlands og opprettholde en stabil tilgang på kraft i møte med store endringer. Regjeringens politikk tar utgangspunkt i at det skal satses både på produksjon fra vannkraft, solkraft, vindkraft på land og til havs, og en mer ambisiøs politikk for energieffektivisering. Vindkraft på land er i dag lønnsomt uten støtte, mens regjeringen tidligere i år gjennomførte en auksjon for utbygging av havvind i Sørlige Nordsjø li. I tillegg støtter Enova teknologiutvikling og demonstrasjon av nye havvindløsninger. Solkraft støttes også av Enova gjennom Enovatilskuddet og gjennom støtte til forbedring av energitilstand i yrkesbygg og boligselskaper.

Enova er regjeringens virkemiddel for støtte til teknologiutvikling og markedsintroduksjon av klima- og energiløsninger. Regjeringen har gitt Enova faglig frihet til å prioritere mellom områder, utforme programmer og tildele støtte til enkeltprosjekter slik at midlene fra Klima- og energifondet utnyttes mest mulig effektivt. Enova har en betydelig innsats rettet mot energiområdet. Enova kan innenfor sitt mandat støtte prosjekter som inkluderer ulike typer energiproduksjon. Prosjekter som inkluderer kombinert energiproduksjon fra vind og sol og som bidrar til teknologiutvikling vil kunne få støtte under Enovas støtteprogram «Fleksibilitet i energisystemet». Enova satser også på økt bruk av termisk energi, demonstrasjon av ny teknologi for økt fleksibilitet, og markedsbasert handel med fleksibilitet. Denne innsatsen bidrar til å få frem og teste ut prosjekter og løsninger som bidrar økt samspill mellom ulike energiformer, og øker fleksibiliteten i bruken av energi. Dette vil bidra til økt robusthet i vårt væravhengige energisystem.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024