Geir Jørgensen
svarer
Terje Aasland

Hva gjør regjeringen for å prøve å holde nettleien nede, og er det akseptabelt at nettselskapene øker sin profitt?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2790 (2023-2024)

NVE forventer en økning i nettleien på over 20 % de neste årene. Samtidig viser NVEs nye rapport med framskrivninger av nettleien de neste årene at avkastningen på investeringene til nettselskapene skal øke, og at det er Statnetts investeringer i transmisjonsnettet som driver nettleien opp mest. Hva gjør regjeringen for å prøve å holde nettleien nede, og er det akseptabelt at nettselskapene øker sin profitt?

Svar fra torsdag 19. september 2024

Vi går inn i en tid med økt investeringsbehov i nettet for å sikre at vi har nok kapasitet til både husholdninger og industri. Disse investeringene vil medføre økt nettleie. Det er knyttet usikkerhet til hvor mye økningen vil bli, da det vil avhenge blant annet av hvordan strømpriser og rentenivået vil utvikle seg.

Det er viktig for meg at nettleien er på et overkommelig nivå for kundene. Nettselskapene er naturlige monopol og deres inntekter er underlagt streng regulering. Inntektsreguleringen skal sikre at nettselskapene driftes effektivt, at nettkapasiteten utnyttes best mulig, og at det er de riktige investeringene som gjennomføres til riktig tid. Dette bidrar til å holde nettleien nede.

Inntektsreguleringen skal også sikre nettselskapene en rimelig avkastning på investert kapital. Det er viktig med et avkastningsnivå som sikrer nødvendige investeringer i nettet. For nettselskap snakker vi først og fremst om investeringer i kostbare nettanlegg. Avkastningen nettselskapene får skal dekke renter på lån og avkastning på egenkapital. Nettselskapene er ansvarlige for kritisk infrastruktur. Det er derfor av stor betydning at disse selskapene også er finansielt solide.

Som annen næringsvirksomhet, bestemmer eierne hvordan overskuddet i nettselskapene skal disponeres. De velger selv hvor mye som skal holdes tilbake som egenkapital i selskapet, og hvor mye som skal tas i utbytte. Eventuelt utbytte kommer eierne til gode. De fleste nettselskapene i Norge er helt eller delvis eid av en eller flere kommuner, fylkeskommuner eller staten. Hvor mye utbytte eierne tar ut av nettselskapene til enhver tid, har ingen betydning for nivået på nettleien.

Til sist vil jeg understreke at nettinvesteringene vi står overfor kommer hele samfunnet til gode. Investeringer i økt nettkapasitet bidrar til at flere kan tilknyttes nettet og øke sitt kraftforbruk, som igjen er med på å trygge eksisterende arbeidsplasser, gi lavere utslipp og legge til rette for ny, grønn industri. Investeringer i nettet vil også bidra til å redusere prisforskjellene mellom de ulike delene av landet.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024