Helge André Njåstad
svarer
Emilie Enger Mehl

Hvordan løser statsråden utfordringen med at Norge ikke har generell bevæpning når det skal samarbeides med svensk politi over grensa?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2609 (2023-2024)

Hvordan løser statsråden utfordringen med at Norge ikke har generell bevæpning når det skal samarbeides med svensk politi over grensa?
Det er bra at nordiske land sitt politi skal få samarbeide tettere for å blant anna ta gjengkriminaliteten. Norge har som kjent andre regler enn foreksempel Sverige om generell bevepning og det kan skape utfordringer med aksjoner som går over grensa. Det enkleste ville vært om Norge også gav tillitt til Politiet og innførte generell bevepning.

Svar fra mandag 2. september 2024

Vi har et godt politisamarbeid med svenske myndigheter. At norsk politi ikke er generelt bevæpnet er ikke til hinder for et godt samarbeid over grensen. Norsk og svensk politi har en rekke ganger iverksatt felles operasjoner i forbindelse med konkrete oppdrag hvor det har vært behov for bistand fra det andre landets politi for en avgrenset periode.

Det er også ut over dette et godt samarbeid mellom norske og svenske politimyndigheter. Som en prøveordning ut 2024 er tjenestepersoner fra Kripos utplassert ved Den nasjonale operative avdelingen (NOA) i Sverige. Formålet er å bidra til et effektivt operativt samarbeid, der rask deling av kunnskap vil kunne bidra til å forebygge og bekjempe felles nordiske kriminelle trusler.

For å videre styrke kampen mot grenseoverskridende kriminalitet, bygges det nå en historisk felles norsk-svensk politistasjon på Magnormoen. Stasjonen plasseres på grenselinjen mellom Norge og Sverige. Det gjør at norsk og svensk politi kan jobbe smartere og tettere sammen i kampen mot grensekryssende kriminalitet.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024