Grunde Almeland
svarer
Lubna Boby Jaffery

Når forventer regjeringen at de vil sende utkast til forskrift om DNS-blokkering av utenlandske nettsider som tilbyr pengespill som ikke har tillatelse i Norge på høring?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2620 (2023-2024)

Når forventer regjeringen at de vil sende utkast til forskrift om DNS-blokkering av utenlandske nettsider som tilbyr pengespill som ikke har tillatelse i Norge på høring?

Da Stortinget vedtok lov om DNS-blokkering av utenlandske nettsider som tilbyr pengespill som ikke har tillatelse i Norge, stod en samlet opposisjon bak et prinsipielt viktig forslag som la klare føringer på regjeringens videre arbeid med lov og tilhørende forskrift. I vedtaket ba Stortinget regjeringen om å ta inn Datatilsynet i arbeidet med forskrift om DNS-blokkering, samt at Datatilsynets bekymringer knyttet til personvern og informasjonsfrihet blir tillagt særlig vekt og svart ut i den endelige forskriften.

I en nylig sak på NRK kom det frem at regjeringen har hatt dialog med Datatilsynet. Dette er gledelig, særlig siden statssekretær Even Aleksander Hagen i samme sak kunne opplyse om at det opprinnelige lovforslaget vil bli justert på bakgrunn av innspill fra Datatilsynet. Hvor mye som vil bli justert, og om alle Datatilsynets bekymringer er ivaretatt eller utkvittert er uklart frem til regjeringen sender ut forskriften på høring.

Det er viktig med en offentlig høring om innføringen av en prinsipielt viktig forskrift. Det er viktig at Datatilsynets synspunkter blir offentliggjort og at øvrige interessenter får adgang til å inngi sine kommentarer og innspill til de foreslåtte endringene. Det er et grunnleggende prinsipp at instanser som blir berørt eller har kunnskap som kan være nyttig i lovarbeidet skal kunne uttale seg.

Siden regjeringen har signalisert at de ønsker at lov med tilhørende forskrift skal være gjeldende fra 1. januar 2025, er det forventet at forskriften sendes ut på høring i nær fremtid.

Svar fra mandag 2. september 2024

Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) vurderte i lovproposisjonen om DNS-blokkering at det ikke var nødvendig å utarbeide forskrift etter forskriftshjemmelen etter § 32 a fjerde ledd nå før lovendringene trer i kraft.

I lovproposisjonen punkt 8.3.6 sier vi at det kan «blant annet gis nærmere regler om saksbehandlingen ved pålegg dersom det på et senere tidspunkt skulle vise seg å være behov for det. I tillegg kan det bli behov for å gi forskriftsbestemmelser om selve den tekniske og praktiske gjennomføringen av DNS-blokkeringen».

Som følge av Stortingets anmodningsvedtak i forbindelse med lovvedtak om DNS-blokkering, ba vi Datatilsynet om å oppklare hvorvidt det likevel er behov for å vedta egne forskriftsbestemmelser knyttet til Datatilsynets bekymringer for personvern og informasjonsfrihet.

Datatilsynet har i sitt svar til KUD av 19. juni 2024 bekreftet at deres viktigste innspill i høringsrunden om personvern, at internettleverandørene skulle ha landingssiden og ikke Lotteritilsynet, er fulgt opp i vedtatt lovregel.

Datatilsynets gjenværende konkrete bekymring om personvern, gjelder innholdet på landingssiden til internettleverandørene ved en eventuell lenke videre til Lotteritilsynets nettside for mer informasjon. Tilsynet kan etter lovbestemmelsen fastsette innholdet i og formen på landingssiden som driftes av internettilbyderne.

Lotteritilsynet har informert oss nå om at de ikke kommer til å pålegge de norske internettleverandørene en utforming av landingssiden for blokkering med slik lenke fra landingssiden dersom det medfører at tilsynet får tilgang til personopplysninger om internettbrukernes forsøk på å oppsøke nettsidene til utenlandske pengespilltilbydere.

Kultur- og likestillingsdepartementets vurdering er derfor at det fortsatt ikke er behov for forskrift om DNS-blokkering. Hensynet til personvern er tilstrekkelig ivaretatt ved lovbestemmelsen, i lovproposisjonen og i hvordan Lotteritilsynets oppfølging og tilsyn med reglene er planlagt og skal utføres. Dersom det likevel skulle vise seg etter at regelen er tatt i bruk at det er slikt behov for forskriftsregulering, vil departementet involvere Datatilsynet i arbeidet med forskrift.

Jeg anser anmodningsvedtaket tilstrekkelig fulgt opp ved at departementet i etterkant har tatt med Datatilsynet i arbeidet med å oppklare og vurdere behovet for forskriftsbestemmelser etter lovhjemmel i lovregel om DNS-blokkering av pengespill, og lagt særlig vekt på deres vurdering. Vi vil orientere om dette i Kultur- og likestillingsdepartementets budsjettproposisjon for budsjettåret 2025.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024