Erlend Wiborg
svarer
Tonje Brenna

Vil statsråden innføre et integreringsbarometer etter samme modell som det daværende Sosial- og integreringsdepartementet i Danmark lanserte i 2012?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2619 (2023-2024)

Vil statsråden innføre et integreringsbarometer etter samme modell som det daværende Sosial- og integreringsdepartementet i Danmark lanserte i 2012?

Norsk kommuner gjør en viktig jobb med å integrere flyktninger som kommer til kommunen. Dagens praksis innebærer at dersom en flyktning har bodd i Norge i mer enn 5 år, så får ikke kommunen/NAV lenger lov til å koble dem til at de har kommet til Norge som flyktninger eller asylsøkere. Dersom en kommune ønsker tall på hvor mange av de kommunen bosetter som er i jobb, eller som går på NAV etter 7 år i Norge hindrer dagens praksis dette. Dette bidrar til at lokalpolitikerne ikke helt vet hvor gode kommunen er på integrering og på å få innvandrere inn i varig arbeid.

I 2012 lanserte det daværende Sosial- og integreringsdepartementet i Danmark et nasjonalt integreringsbarometer som har som mål å synliggjøre regjeringens målsettinger for integreringsarbeidet. Barometeret skal skape en samlet oversikt over utviklingen på integreringsområdet i forhold til regjeringens målsettinger og dermed gjøre det mulig å følge opp utviklingen. Fremskrittspartiet har tatt til orde for et integreringsbarometer brutt ned på resultatene for den enkelte kommune, fordi det vil gi verdifull informasjon til beslutningstagere og myndigheter om hvordan integreringen går. En kommune med høy bosetting av flyktninger, kan vanskelig si noe om hva som egentlig er kommunens kapasitet, uten å se utviklingen på faste indikatorer over tid. Dersom man nasjonalt og på kommunenivå begynner å måle utviklingen over tid, vil det åpne for mye mer læring og bevisstgjøring rundt hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

Svar fra mandag 2. september 2024

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sammenstiller og formidler integreringsindikatorer på nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå på IMDi.no, Tall og fakta om innvandrere og integrering . Indikatorene viser status og utviklingstrekk over tid, sammenlignet med majoritetsbefolkningen. Det er viktig med åpenhet om utviklingen som er med på å gi oss de nødvendige faktaene, og gir et godt grunnlag for hvor vi kan sette inn de mest effektive tiltakene for å bedre integreringen.

I perioden 2006-2018 publiserte Regjeringen en årlig kunnskapsoppsummering på integreringsfeltet som et vedlegg til statsbudsjettet. I 2019 fikk IMDi i oppdrag å overta arbeidet med en slik årlig publikasjon, og å utvikle et helhetlig sett med indikatorer på integreringsfeltet. Indikatorene skal publiseres og formidles, brukes aktivt, og nå ut til et bredt publikum.

IMDis årlige indikatorrapport «Hvordan går det med integreringen i Norge? Indikatorer, status og utviklingstrekk » ble sist lansert 28. august 2024. Formålet med rapporten er å sammenstille den nyeste tilgjengelige kunnskapen om integrering på ulike samfunnsområder – som arbeidsliv, utdanning og kvalifisering og levekår, samt politisk og sosial deltakelse. Rapporten baserer sine funn på en sammenstilling av eksisterende statistikk og analyser på et nasjonalt nivå. Dette er en svært viktig referanse for alle som arbeider på integreringsfeltet i Norge.

I tillegg publiserer IMDi statistikk og nøkkeltall på kommune-, bydels-, fylke- og regionsnivå. På nettsiden https://www.imdi.no/om-integrering-i-norge/statistikk/ kan man selv generere figurer og tabeller som sammenligner ulike integreringsindikatorer på tvers av og mellom ulike geografiske nivåer over tid. Tallene brytes ned etter innvandrerbakgrunn, kjønn og andre bakgrunnsvariabler, dersom det ikke strider mot anonymitetshensyn. Tallene er hentet fra IMDi, SSB og andre offisielle statistikkprodusenter. Statistikksidene dekker indikatorer innen temaene befolkning og flytting, arbeid og levekår, skole og utdanning, bosetting og medbrakt kompetanse, kvalifisering og introduksjonsprogram, indikatorer for integreringsloven, tolking i offentlig sektor og tilskudd. Sidene er under kontinuerlig utvikling.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024