Sveinung Stensland
svarer
Oddmund Løkensgard Hoel

Hvilken dialog var det mellom departementet og Helse-Vest i forkant av tildeling av nye studieplasser innen medisin til Helse Førde?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 19 (2024-2025)

Fra faglig hold stilles det spørsmål ved hvorvidt det var naturlig å bygge opp nytt studiested innen medisin på Vestlandet før Stavanger var ferdig bygget opp innen prosjektet Vestlandslegen, og om det er naturlig at man starter opp i Helse Førde før man startet i Helse Fonna.
Hvilken dialog var det mellom departementet og Helse-Vest i forkant av tildeling av nye studieplasser innen medisin til Helse Førde?

Det kan være av interesse å bringe på det rene hvilken dialog man hadde mellom departementet og den faglige ledelsen i Helse-Vest, Slik saken leses av de som har innsikt i prosjektet Vestlandslegen og prosessene rundt oppbyggingen av medisinutdanning på Vestlandet, bærer dette ikke preg av enn faglig fundert utbygging av et viktig studieområde i tråd med anbefalingene i Grimstad-utvalget. Jeg er positiv til en videreutvikling av medisinutdanning på Vestlandet, men det må skje på en forutsigbar og solid faglig måte.

Svar fra fredag 11. oktober 2024

Regjeringa er oppteken av å utdanne fleire legar i Noreg. Vi har utvida kapasiteten gjennom å satse på desentraliserte studiemodellar i medisinutdanningane. Det er særleg i distriktskommunane at det er vanskeleg å rekruttere nok legar, og dette ligg til grunn når vi gjer denne fordelinga av nye studieplassar i 2025. Gjennom studiemodellen «Vestlandslegen» har Universitet i Bergen eit mål om å ta i bruk fleire delar av Vestlandet for å utdanne legar, og derfor synest eg det er gledeleg at det no vil bli utdanna legar i Førde. Vi har hatt dialog med Universitetet i Bergen, som vi har med alle institusjonane som tilbyr medisinutdanning, om i kor stor grad dei har hatt høve og kapasitet til å ta imot fleire studieplassar. Ein flaskehals har vore tilgang på nok praksisplassar, og desentralisert medisinutdanning gjer at det kan takast i bruk praksisplassar fleire stader. Regjeringa meiner at oppbygginga derfor skjer på ein føreseieleg måte.

Representanten spør korleis dialogen har vore mellom departementet og Helse Vest i forkant av tildelinga av studieplassar. Departementet har hatt dialog med Universitet i Bergen, som skal tilby utdanninga. Helse Vest har spelt inn behov for utdanningskapasitet i helsefaglege utdanningar. Dette har regjeringa brukt som grunnlag for vurderingar knytt til tildeling av studieplassar.

På bakgrunn av dette vil regjeringa tildele studieplassar ved Universitetet i Bergen, som skal bruke dei i si desentraliserte utdanning i Førde, i tett samarbeid med Helse Førde.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024