Guri Melby
svarer
Emilie Enger Mehl

Kan statsråden redegjøre for hvilke tiltak regjeringen gjennomfører for å forhindre at russiske fiskefartøy bedriver spionasje i norske farvann?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2410 (2023-2024)

Kan statsråden redegjøre for hvilke tiltak regjeringen gjennomfører for å forhindre at russiske fiskefartøy bedriver spionasje i norske farvann?
Gravenettedet «Follow the Money» kan avsløre at det har skjedd 529 spionasjetilfeller i norske farvann siden 2014. Bare i 2022 og 2023 er det snakk om 53 episoder. Nettstedet karakteriserer episodene som ren spionasje. Avdelingsleder for kontroll og etterforskning i Kystvakten sier at det er ganske sannsynlig at russiske fiskefartøy driver med dette, også i norsk farvann i nord. Det er blant annet funnet lytteapparater i russiske fiskefartøyer.

Svar fra mandag 1. juli 2024

Myndighetene følger nøye med på russisk aktivitet i norske farvann og i norske havner. Det gjør vi for å unngå at Norge blir en frihavn for russisk etterretningsaktivitet, eller at behovet for en felles fiskeriforvaltning mellom Norge og Russland misbrukes til annen type aktivitet.

Tolletaten har fått i oppdrag å føre forsterket kontroll med russiske fiskefartøy med sikte på at alle russiske fiskefartøy blir underlagt en fysisk kontrollhandling, i tillegg til øvrig dokument- og analysebasert kontrollvirksomhet. Dersom det i tillegg avdekkes andre ulovlige forhold vil det rapporteres til politiet eller Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Det er PST som har oppgaven med å forebygge og etterforske ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge. PST har, sammen med Etterretningstjenesten, kontinuerlig fokus på etterretningsvirksomhet i og mot Norge. Samtidig kan det være krevende å oppdage ulovlig etterretningsvirksomhet der aktøren forsøker å skjule sine aktiviteter og hensikter. Det gjelder også når disse eksempelvis benytter sivile fartøyer og mannskaper til sitt virke.

Regjeringen følger utviklingen og vurderer tiltak som er hensiktsmessige i lys av dette.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024