Bård Hoksrud
svarer
Jan Christian Vestre

Når planlegger statsråden å presentere forslag til et oppdatert apotekregelverk?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2937 (2023-2024)

Når planlegger statsråden å presentere forslag til et oppdatert apotekregelverk?

Den nåværende apotekloven trådte i kraft i 2001. Siden den gang har antall apoteker mer enn doblet seg, og den teknologiske utviklingen har muliggjort nye apotekformer og løsninger som ikke er tilpasset dagens regelverk.

I september 2021 oppnevnte regjeringen Solberg et utvalg som fikk i oppgave å gjennomgå regelverk knyttet til apotekvirksomhet med sikte på å foreslå en fremtidsrettet regulering som tilrettelegger for økt konkurranse og nye apotekløsninger. Apoteklovutvalget overleverte sin utredning til regjeringen i januar 2023.

Apoteklovutvalget anbefaler å gjøre det lettere å etablere nettapotek i konkurranse med de tre dominerende apotekkjedene. Blant annet foreslås det å fjerne apoteklovens krav om at apotek skal være fysisk tilgjengelig for publikum, at det skal innføres digitale fullmakter og at det skal bli enklere å etablere kjedeuavhengige grossister. Dette er barrierer i dagens regelverk som medfører negative konsekvenser for forbrukere, og som gjør det unødvendig krevende å drive nettapotek.

Nettapoteket Farmasiet tapte tidligere i år en rettssak mot staten, der Hordaland tingrett fastslo at nettapoteket ikke har lov til å sende reseptfrie legemidler, som for eksempel paracet og nesespray, til ulåste postkasser. Farmasiet anket saken. Under rettsbehandlingen i Gulating lagmannsrett i september skal embetsverket i Helse- og omsorgsdepartementet ha hevdet at det ikke foreligger politiske signaler som tilsier at NOU-en vil bli fulgt opp i 2025.

Høringsrunden til Apoteklovutvalgets utredningen ble avsluttet i midten av mai 2023, og har fortsatt status som under behandling. I desember 2023 uttalte statssekretær Karl Kristian Bekeng til TV2 at departementet tar sikte på å følge opp NOU-en i 2024 og 2025. Dette svaret ble gjentatt av daværende statsråd i et skriftlig svar på spørsmål 1243 fra undertegnede i februar 2024.

Svar fra tirsdag 8. oktober 2024

NOU 2023:2 Fremtidens apotek – fleksibelt og forsvarlig peker blant annet på at det er krevende for nye apotek- og grossistaktører å etablere seg i markedet. Videre fremholdes det at etter 2016, da det ble åpnet for forsendelse av reseptpliktige legemidler utenfor apotekets nærområde, har det vært høy etableringstakt av nye apotek – men få nettapotek og frittstående fysiske apotek uten kjedetilhørighet. Utvalget peker også på at det er flere krav i regelverk som er til hinder for etablering av nye, frittstående aktører.

NOU 2023:2 inneholder flere forslag til regelverksendringer og andre tiltak som må ses i sammenheng. Apotek- og legemiddelmarkedet er komplekst, og det er viktig at eventuelle endringer i dagens apoteklov og tilhørende forskrifter understøtter de legemiddelpolitiske målene Stortinget har sluttet seg til.

Som spørsmålsstiller er kjent med fra tidligere svar, vil flere av forslagene måtte utredes nærmere før eventuelle endringer i regelverket kan sendes på høring. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte når de nødvendige utredninger foreligger.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024