Debatt

Bundestag-medlem Lisa Badum: «Jeg har ikke gitt uttrykk for at vi fra tysk side ønsker at Norge fortsetter å lete etter nye olje- og gassforekomster»

De Grønne-politikeren Lisa Badum tar et kraftig oppgjør med norske politikere etter møte med Stortingets energi- og miljøkomité. «Det er blitt hevdet at jeg ba Norge investere mer i leting og produksjon av gass. Dette er feil», skriver hun i et innlegg i Altinget. 

Den tyske Bundestag-politikeren Lisa Badum reagerer på at hun i norsk politisk debatt er blitt tillagt meninger hun ikke har. 
Den tyske Bundestag-politikeren Lisa Badum reagerer på at hun i norsk politisk debatt er blitt tillagt meninger hun ikke har. Foto: Trutschel/Photothek
Lisa Badum
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Tyskland er avhengig av et forutsigbart og nært energisamarbeid med Norge, i tråd med tiden vi lever i. Vi håper Norge vil hjelpe oss på reisen med å fase ut fossil energi og bli klimanøytrale i 2045. 

Den 11. april i år hadde jeg gleden av å møte medlemmer fra Stortingets energi- og miljøkomité da de besøkte den tyske nasjonalforsamlingen, Bundestag, i Berlin. I ettertid har dette møtet blitt referert til i norsk offentlighet flere ganger, bl.a. på NRKs politisk kvarter den 28.8,  og i Altinget den 29.8 hvor det blir hevdet at jeg, som De Grønnes energi- og klimapolitiske koordinator, ba Norge investere i mer leting og produksjon av gass. Dette er feil. Mitt spørsmål handlet om hvorvidt Norge hadde mulighet til å øke dagens gassleveranser til Tyskland - på kort sikt og fra felt som allerede var i produksjon - slik at vi kan erstatte gass fra andre kilder, før gassen fases helt ut. Ikke under noen omstendigheter ga jeg uttrykk for at vi fra tysk side ønsker at Norge fortsetter å lete etter nye olje- og gassforekomster på norsk sokkel. 

Ikke under noen omstendigheter ga jeg uttrykk for at vi fra tysk side ønsker at Norge fortsetter å lete etter nye olje- og gassforekomster på norsk sokkel.

Lisa Badum
Bundestag-medlem, De Grønne

Da Putin startet en storskala, ulovlig invasjon av Ukraina 24. februar 2022, var vi helt avhengig av Norges raske innsats. Vi i Bundestag er svært takknemlige for at Norge så raskt klarte å øke leveransen av gass til Europa, noe også Miljøpartiet De Grønne i Norge tydelig støttet. Fra 2021 til 2023 har eksport av norsk gass til Tyskland økt med 20 prosent, og utgjør i dag mer enn halvparten av all tysk gassforbruk. Slik bidrar Norge til å sikre tysk industri og arbeidsplasser i en usikker tid. 

Tyskland blir klimanøytralt 

I Tyskland er den grønne omstillingen underveis og energisystemet endres raskt. Det er viktig å skille mellom kortsiktige energibehov, og behov om 5, 10 og 20 år. Den tyske nasjonalforsamlingen har vedtatt at Tyskland skal bli klimanøytralt innen 2045. Det betyr at vi må kraftig redusere all fossil energi, både til elektrisitet, oppvarming og industri. Allerede i 2030 forventer vi at etterspørselen etter gass vil falle med 50 prosent, sammenlignet med nivået i 2019. Estimatet er basert på vår nasjonale strategi, Energiwende, om å øke produksjonen av fornybar energi til elektrisitetsproduksjon. Spesielt vil endringen av bygningsenergiloven fra 2023 bidra til å redusere Tysklands gassforbruk gjennom utfasing av fossil varmeproduksjon. 

Som jeg nevnte i møtet med norske folkevalgte i Berlin, er det viktig for Tyskland å videreføre energisamarbeidet vi har hatt med Norge i lang tid, ved å raskt erstatte fossil energi med fornybart.

Tyskland er godt i rute for å bli klimanøytralt i 2045. Fra januar 2044 vil import av fossil gass til våre LNG-havner forbys. Norge og andre fossile eksportører må ta dette som et tydelig signal om at fossil rørgass blir neste ut til å få en utfasingdato. Å åpne for mer leting og ny produksjon av gass i Norge passer ikke inn i dette virkelighetsbildet.

Utfasingen av tysk kjernekraft ble vedtatt med tverrpolitisk enighet i den tyske Forbundsdagen etter Fukushima-ulykken i 2011. Dette er noe vi i De Grønne har kjempet for siden vi ble etablert i 1979. Nedleggingen av tysk kjernekraft har gått etter planen, bortsett fra noen måneders utsettelse av tre kraftverk. I dag er alle atomkraftverkene i Tyskland nedstengt. 

Målsetningen til dagens regjering om å fase ut kull står også ved lag. Ja, vi var nødt til å midlertidig åpne to kullkraftverk i kjølvannet av energikrisen i 2022, men i april i år stengte vi ned femten kullkraftverk. I dag er vi foran skjema til å nå målet om å legge ned all kullbasert energiproduksjon innen 2038, som er en forutsetning for at Tyskland skal bli klimanøytralt innen 2045. 

Vi lever i en urolig tid med krig, konflikter, klima- og energikrise. Som jeg nevnte i møtet med norske folkevalgte i Berlin, er det viktig for Tyskland å videreføre energisamarbeidet vi har hatt med Norge i lang tid, ved å raskt erstatte fossil energi med fornybart. Kun på den måten kan vi sikre energisikkerhet framover og at vi sammen når Parisavtalens målsetting om å begrense global oppvarming til 1,5 grader. 

Omtalte personer

Lisa Badum

Medlem i Bundestag for Alliance 90, De Grønne, energi- og klimapolitiske koordinator

Ove Trellevik

Stortingsrepresentant Hordaland (H), medlem av energi- og miljøkomiteen og valgkomiteen
Bedrifts- og foretaksøkonom (Norges Handelshøyskole, 1996), offiserskurs (Sjøkrigsskolen, 1997), siviløkonom (Norges Handelshøyskole, 2000), Sjefskurset (Forsvarets Høyskole, 2014)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024