Bård Hoksrud
svarer
Jan Christian Vestre

Hvor langt har arbeidet kommet med et voksenvaksinasjonsprogram?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2920 (2023-2024)

Regjeringen informerte i statsbudsjettet for 2024 at de har som mål om å få på plass et voksenvaksinasjonsprogram.
Hvor langt dette arbeidet har kommet, eller hva innholdet i et slikt program skal være, er Stortinget per i dag ikke informert om, og i påvente av et fullverdig voksenvaksinasjonsprogram, vil statsråden vurdere offentlig fullfinansiering av en forsterket influensavaksine til personer over 75 år?
Folkehelseinstituttet anbefaler at alle personer over 65 år tar influensavaksine, men jo eldre du blir, desto mer øker risikoen for alvorlig sykdom og død som følge av en helt vanlig sesonginfluensa.

Investering i forebygging er en viktig forutsetning for å sikre en fortsatt bærekraftig helsetjeneste til den norske befolkningen.

I løpet av influensasesongene 2022/2023 og 2023/2024 ble det rapportert inn totalt 10 141 sykehusinnleggelser på grunn av influensa.

Å tilby eldre over 75 år en forsterket influensavaksine, vil spare en allerede presset helsetjeneste for mange sykehusinnleggelser i hver influensasesong.

En forsterket influensavaksine reduserer nemlig risikoen for sykehusinnleggelse på grunn av influensa hos eldre med 59,2 prosent sammenlignet med standardvaksiner, ifølge en studie referert til i en rapport fra European Center for Disease Controls (ECDC).

Det er også viktig at denne forsterkede vaksinen er gratis. Når eldre selv må betale for vaksinasjon, kan dette bidra til lavere vaksinasjonsdekning enn ønsket og skape ulikhet i befolkningen.

Vi har ikke tilgang på legemiddelpriser, men vi vet at en standardvaksine koster rundt 100 kroner å kjøpe inn. Erfaringer fra andre land som har åpne legemiddelpriser, viser at en forsterket influensavaksine har en pris som er om lag 50 prosent høyere. Det vil si at en forsterket influensavaksiner vil koste oss i underkant av 150 kroner.
Det er et billig folkehelsetiltak som vil gi store gevinster. Flere av de eldste blant oss vil holde seg friske og klare seg i eget hjem og færre vil ha behov for hjelp av fastlegen, sykehjem eller sykehus.

Svar fra torsdag 3. oktober 2024

Regjeringen varslet i Folkehelsemeldingen (2023) at vi vil arbeide for å etablere et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper. Regjeringen legger Folkehelseinstituttets anbefaling om voksenvaksinasjonsprogram fra 2018 til grunn for arbeidet. Ny kunnskap og erfaring har tilkommet siden 2018, og det er nødvendig med videre utredninger. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.
Forsterket (adjuvantert) vaksine mot influensa gir en sterkere immunrespons etter vaksinasjon, og er særlig aktuell for personer med svekket immunforsvar. Forsterket vaksine er tilgjengelig gjennom influensavaksinasjonsprogrammet for beboere i sykehjem og omsorgsboliger, samt for eldre med utstrakt helserelatert hjelpebehov (behov for hjemme-sykepleie flere ganger daglig).
Forslag om å utvide tilbudet om forsterket vaksine for større grupper i befolkningen gjennom vaksinasjonsprogrammet må utredes. Det er etablert et eget system for slike utredninger for å sikre forutsigbarhet, samt for å sikre åpne og kunnskapsbaserte prosesser. Ansvaret for prosessen ligger til Direktoratet for medisinske produkter. Gjennom systemet gjøres det en metodevurdering, der blant annet effekten og nytten av vaksinen veies mot kostnader i en samfunnsøkonomisk analyse.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024