Terje Halleland
svarer
Terje Aasland

Hvordan kan statsråden mene at 4-6 måneders behandlingstid for godkjennelse av program for konsekvensutredning for Utsira Nord er realistisk?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2911 (2023-2024)

Hvordan kan statsråden mene at 4-6 måneders behandlingstid for godkjennelse av program for konsekvensutredning for Utsira Nord er realistisk når all annen erfaring viser helt andre og mye lengre behandlingstider?
I tildelingskriteriene for Utsira Nord bes søkere legge til grunn at tidsbruken i fremdriftsplanen skal innebære fire måneder til fastsettelse av utredningsprogram hos NVE, samt seks måneder til konsesjonssøknad og detaljplan. Begge tidsanslagene inkluderer høring.
I nyhetsbrevet fra Montel kommer det frem en helt annen tidsbruk.
Goliat Vind sendte departementet forslag til program til sitt prosjekt i Barentshavet i november 2023. På bakgrunn av denne og innspill fra høring, har energidepartementet utarbeidet et utredningsprogram for Goliat Vind. Dette ble sendt til kvalitetssikring hos NVE i mai. Det er vanskelig å se annet enn at dette fremdeles ligger hos NVE. Programmet var lovet ferdig før sommeren, men pga. streik ble ferdigstillelsen utsatt til rett etter sommeren. Nå går september mot slutten og arbeidet er fremdeles ikke ferdigstilt.

Svar fra torsdag 3. oktober 2024

Jeg er opptatt av at vi har gode og effektive konsesjonsprosesser. Program for konsekvensutredning legger grunnlaget for konsekvensutredningen som skal vedlegges en senere konsesjonssøknad. Programmet skal blant annet beskrive den planlagte utbyggingen og hvilke konsekvenser denne kan ha for andre næringer, miljø og samfunn. Det er derfor viktig at myndighetene har tilstrekkelig tid til å kvalitetssikre utredningsprogrammet.

To utredningsprogram for havvind er til behandling hos myndighetene: 1) Utredningsprogram for GoliatVind og 2) Utredningsprogram for Sørlige Nordsjø II. GoliatVind sendte forslag til utredningsprogram til Energidepartementet den 29. november 2023. Det ble sendt på høring 8. desember 2023, med høringsfrist 31. januar 2024. 17. juni 2024 mottok GoliatVind et utkast til fastsettelse av utredningsprogram fra Energidepartementet i påvente av kvalitetssikring fra NVE. Utredningsprogrammet for GoliatVind vurderes samtidig med utredningsprogrammet for Sørlige Nordsjø II, slik at de to programmene kan avstemmes mot hverandre.

Jeg mener det er mest relevant å sammenligne saksbehandlingstiden for Utsira Nord med NVEs pågående behandling av utredningsprogrammet for Sørlige Nordsjø II. NVE mottok Ventyrs program 29. mai. Det ble sendt på høring 31. mai, med høringsfrist 4. september. Det er avholdt to folkemøter i den perioden. Ventyr har oversendt sine kommentarer til innkomne høringsuttalelser til NVE. NVE behandler nå utredningsprogrammet og innkomne høringsuttalelser, og tar sikte på å fastsette utredningsprogrammet for Sørlige Nordsjø II innen kort tid. Total sakbehandlingstid vil da være om lag 5 måneder.

Basert på denne erfaringen, mener jeg 4-6 måneders behandlingstid for godkjennelse av program for konsekvensutredning for Utsira Nord er realistisk.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024