Abid Raja
svarer
Karianne O. Tung

Hva vil statsråden gjøre for at ikke organisasjoner og bedrifter skal kunne misbruke klasselister på samme måte som Stavanger Arbeiderparti gjorde i valgkampen 2023?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2901 (2023-2024)

Hva vil statsråden gjøre for at ikke organisasjoner og bedrifter skal kunne misbruke klasselister på samme måte som Stavanger Arbeiderparti gjorde i valgkampen 2023?
I august 2023 fikk Stavanger Ap utlevert en Excel-fil med kontaktinfo til omkring 21'200 foreldre fra Stavanger kommune. Datatilsynet konkluderte 30. august 2024 med at behandlingen av personopplysningene var ulovlig. Behandlingene av persondataene var ikke i tråd med personopplysningsloven og personvernforordningen.
Det er i media blitt kjent at statsråden, som den gangen var ordfører, var godt kjent med planen om uthenting av klasselister som ble utført av Stavanger Arbeiderparti. I Stavanger Aftenblad 24. juli beklaget statsrådet misbruket av klasselistene.
Vi lever i en tid der personvernet tas altfor lett på. Venstre mener det er på tide å stramme inn regelverket slik at ikke misbruk av klasselister kan skje i framtiden.

Svar fra onsdag 2. oktober 2024

Klasselister er offentlige dokumenter. Dette følger av en tolkningsuttalelse Justis- og beredskapsdepartementet avga etter henvendelse fra Datatilsynet i 2009. Hovedregelen er derfor at klasselister kan utleveres når noen ber om innsyn etter reglene i offentlighetsloven, så lenge opplysningene ikke er taushetsbelagte. Når personopplysninger innhentes gjennom innsyn etter offentlighetsloven, må den videre bruken av opplysningene skje i samsvar med reglene i personopplysningsloven og personvernforordningen. Personvernregelverket stiller en rekke krav til hvordan personopplysninger skal behandles. Regelverket skal hindre misbruk av personopplysninger. Det er den behandlingsansvarlige som har ansvaret for å oppfylle disse kravene.

I den aktuelle saken stortingsrepresentant Abid Raja viser til, ble det påpekt fra Datatilsynet at det ikke var gjennomført tilstrekkelig vurdering av aktuell hjemmel for behandlingen, og at det ikke var gitt informasjon til foresatte.

Datatilsynet skal føre kontroll med at personvernregelverket etterleves, og medvirke til at enkeltpersoner ikke blir krenket gjennom bruk av opplysninger som kan knyttes til dem.
Datatilsynet er helt tydelig på at personopplysninger innhentet gjennom innsyn etter offentlighetsloven, ikke kan brukes uten en nærmere begrunnelse som dokumenterer at kravene i personvernregelverket er oppfylt. Dette gjelder også når noen innhenter klasselister etter offentlighetsloven. Datatilsynet fører tilsyn med en rekke virksomheter i både offentlig og privat sektor hvert år. I tillegg informerer tilsynet i etterkant om hva som ble utfallet av de tilsynssakene som har stor allmenn interesse. Informasjon, veiledning og tilsyn skal samlet bidra til etterlevelse av personvernregelverket.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024