Klimaorganisasjonene med klare krav til SV før krisemøte: – Det er enorme endringer som må til

– Vi har hatt et bredt rødgrønt flertall i tre år. Hvis utfallet av dette er en tilnærmet stillstand i klimapolitikken, en ekspansiv oljepolitikk og nye angrep på urørt natur, er det en fallitterklæring for alle de tre partiene som har styrt landet, sier WWF før møtet.

Kirsti Bergstø møter mange forventninger når hun skal i krisemøte med klimaorganisasjonene om forslaget til statsbudsjett denne uken. 
Kirsti Bergstø møter mange forventninger når hun skal i krisemøte med klimaorganisasjonene om forslaget til statsbudsjett denne uken. Foto: Javad Parsa / NTB
Balder Haarklou Jensen

– Det er vanskelig å se at SV vil få nok seire til at de kan stå inne for dette på klima- og natursiden. 

Det var beskjeden fra Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens Naturfond, etter at regjeringen presenterte sitt forslag til statsbudsjett sist mandag. 

Miljøbevegelsen reagerte kraftig på årets forslag, og flere organisasjoner ga som en reaksjon beskjed til Altinget om at de vil be SV vurdere om de skal delta i budsjettforhandlingene. 

SV har senere bekreftet til Altinget at de vil stille til forhandlinger, men ga torsdag morgen beskjed om at de også inkaller miljøbevegelsen til krisemøte. 

Les også

Må bevise at de kjemper for miljøet

Noe av det gjennomgående som flere organisasjoner forventer er tydelige krav mot havbunnsmineraler.

– Vi forventer at SV stanser regjeringens hasteprosess for gruvedrift på havbunnen og sørger for at norske myndigheter etablerer et nasjonalt moratorium og støtter et moratorium i internasjonale farvann. Jeg kan ikke forstå at SV kan støtte at regjeringen åpner for det største naturinngrepet i Norges historie, ved å dele ut havbunnen vår til gruveselskap, sier Karoline Andaur til Altinget.

WWF annonserte tidligere i år at de saksøker staten for å ha åpnet for havbunnsmineraler. 

I september varslet SV til Altinget at de vil gå til havbunnskamp mot regjeringen i budsjettforhandlingene. Likevel avviste partileder Kirsti Bergstø at SV ville stille ultimatum.  

– SV stiller ikke ultimatum i forhandlinger. Det er ingen god måte å forhandle på, og det er ingen klok måte å møte uenighet med. Men det er ingen tvil om at SV er helt enige med miljøbevegelsen og de tunge fagmiljøene som advarer mot dette, var beskjeden fra partilederen.

Framtiden i våre hender vil være «krystallklare på at SV må sette strek for regjeringens skjødesløse åpning av sårbar natur for gruvedrift på havbunnen».
Framtiden i våre hender vil være «krystallklare på at SV må sette strek for regjeringens skjødesløse åpning av sårbar natur for gruvedrift på havbunnen». Foto: Loke Marine Minerals

Flere andre organisasjoner har også klare forventinger til SV om havbunnsmineraler. Spire-leder Elise Åsnes har sagt til Altinget at SV må «bevise at de kjemper for miljøet, og stanse denne uansvarlige prosessen». 

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise sier organisasjonen vil være «krystallklare på at SV må sette strek for regjeringens skjødesløse åpning av sårbar natur for gruvedrift på havbunnen», mens leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, sier han forventer en god plan for et felles krafttak for klima, natur og havbunn. 

29 organisasjoner har nylig sluttet seg til en ny allianse, som heter Alliansen for dyphavet, som ønsker å stanse regjeringens satsing på havbunnsmineraler. 

Disse aktørene er med i Alliansen for dyphavet:
  • Akvariet (i Bergen) 
  • Atlanterhavsparken 
  • Attac Norge  
  • Miljøstiftelsen Bellona 
  • Besteforeldrenes klimaaksjon 
  • BirdLife Norge 
  • Circular Norway 
  • Concerned Scientists Norway 
  • Fellesrådet for Afrika 
  • Fiskebåt 
  • ForUM for Utvikling og Miljø 
  • Framtiden i våre hender 
  • Greenpeace Norge 
  • Legenes klimaaksjon 
  • LO i Oslo 
  • Naturvernforbundet 
  • Nord Fiskarlag 
  • Norges Fiskarlag 
  • Norsk Tjenestemannslag (NTL) 
  • NTL Ung 
  • Natur og Ungdom 
  • Pelagisk Forening 
  • Polaria 
  • Sabima 
  • SALT 
  • Spire 
  • World Saving Hustle 
  • WWF Verdens naturfond 
  • Miljøstiftelsen ZERO

Les også

Lista lagt under gulvet

Daglig leder i Miljøstiftelsen Zero, Stig Schjølset, sier Zero først og fremst er betrygget av signalene fra SV om å prioritere klima i et budsjett de mener «er det svakeste klimabudsjettet på flere år».

– Det er store temaer som utslippskutt, natur og olje som er viktige for miljøbevegelsen og som vi samlet kan legge press på.

– Vi i Zero vil særlig trekke frem program for punktutslipp, økt CO2-avgift på petroleum og å fjerne redusert flypassasjeravgift og veibruksavgift som konkrete saker vi håper SV får på plass i forhandlingene, avslutter Zero-lederen.

I tillegg til store krav på havbunnsmineraler har WWF til Altinget lagt frem flere andre forventninger.  

– Vi må også se en helt ny kurs i klimapolitikken der også oljenæringen tar sin del av ansvaret, og en satsing på natur som er tilstrekkelig til å stanse bit for bit-nedbyggingen og restaurere naturen vi allerede har mistet. Det er enorme endringer som må til, dersom dette skal bli et budsjett som leverer på natur- og klimakrisen, sier Karoline Andaur. 

Karoline Andaur har store forventninger til SV før krisemøtet.
Karoline Andaur har store forventninger til SV før krisemøtet. Foto: Elin Eike Worren / WWF Verdens naturfond

Hun sier at hun håper det deles en felles kriseforståelse.

– I fjor fikk ikke SV igjennom noen av sine viktigste kampsaker på miljøfeltet, men aksepterte mer penger til skogvern som sitt ene store gjennomslag. I år er denne seieren nullet ut igjen, mens regjeringen fortsetter å gi grønt lys til nye oljefelt og åpner for ødeleggende gruvedrift på havbunnen.  

– Vi har hatt et bredt rødgrønt flertall i tre år. Hvis utfallet av dette er en tilnærmet stillstand i klimapolitikken, en ekspansiv oljepolitikk og nye angrep på urørt natur, er det en fallitterklæring for alle de tre partiene som har styrt landet, enten fra regjering eller fra Stortinget, de siste årene.  

Andaur påpeker at SV selv hevder at de oppnår mer som støtteparti på Stortinget enn de ville gjort i regjering.

– Nå har regjeringen gitt opp klimamålet for 2030 og levert en fullstendig tannløs naturmelding som oppfølging av den viktige naturavtalen fra Montreal. Dermed er lista lagt under gulvet for neste regjering. Dersom det blir borgerlig flertall til høsten, blir det ikke vanskelig å styrke miljøpolitikken. 

– Klimapolitikken må strammes opp, og SV må lære regjeringen at også naturpolitikk er realpolitikk i 2024. 

Les også

Blir ikke nedprioritert

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik har vært tydelig på at han mener at klima og natur ikke er blitt nedprioritert i årets budsjettforslag. 

– Det er jo det som er det krevende i den situasjonen vi står i, at det er massevis av dilemmaer. Vi må sikre våre grenser, vi må bygge opp forsvaret igjen, Europa opplever krig på eget territorium og vi må fortsatt bidra tungt til Ukraina. Samtidig så må vi gjøre noe med kriminalitetsutviklingen i Norge. Det koster også mye penger, har Sandvik sagt til Altinget.  

Han mener regjeringen har lagt frem et ansvarlig og balansert budsjett som tar hensyn. 

Tore O. Sandvik mener ikke at klima og miljø blir nedprioritert i regjeringens forslag. 
Tore O. Sandvik mener ikke at klima og miljø blir nedprioritert i regjeringens forslag.  Foto: Javad Parsa / NTB

– Tar dere på alvor den risikoen dere sier at en klima- og naturkrise er, når reaksjonen dere får er at dere nedprioriterer?

– Men klima og miljø blir ikke nedprioritert. I det budsjettet her så er det veldig mange sektorer som ikke har fått inn veksten de har spilt inn og ønsket seg utgangspunktet, fordi at vi må ta hensyn til at vi prioriterer de store sakene.

– Og selv da er det 8,1 milliarder kroner til satsing på Enova, som er en enorm satsing. Og det er fortsatt sånn at vi satser systematisk på å gjøre noe med tungbiltransporten, sjøfarten og matsvinnet. Det er en kraftig satsing på det, sa Sandvik på budsjettdagen.

At flere organisasjoner har ment at SV ikke bør stille til forhandlinger har SVs Lars Haltbrekken vært tydelig uenig i. Han har sagt til Altinget at det er den eneste måten å få på plass større utslippskutt og mer naturvern.

– Miljøsituasjonen er for alvorlig til at vi kan la en sjanse til å få til viktige forbedringer gå fra oss, var Haltbrekkens beskjed. 

Organisasjonene som SV har invitert til møtet er: Framtiden i våre hender, Greenpeace, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Spire, Sabima, Zero, Forum for Utvikling og Miljø, Regnskogfondet, WWF og Besteforeldrenes Klimaaksjon.

Les også

Omtalte personer

Karoline Andaur

Generalsekretær, WWF Verdens naturfond
master, sosialantropologi (Universitetet i Oslo, 2006)

Elise Åsnes

Leder, Spire
master i utviklingsstudier

Anja Bakken Riise

Leder, Framtiden i våre hender
utviklingsstudier (Høgskolen i Oslo og Akershus)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024