Mahmoud Farahmand
svarer
Trygve Slagsvold Vedum

Finansministeren bes utdype hvilken områder han mener det kan oppstå risiko for søksmål eller konfiskering av midler i Oljefondet som beskrevet i Perspektivmeldingen?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 41 (2024-2025)

Finansministeren bes utdype på hvilke måter og områder han mener det foreligge eller kan oppstå risiko for søksmål eller konfiskering av midler i Oljefondet som beskrevet i Perspektivmeldingen?

Svar fra torsdag 10. oktober 2024

Jeg oppfatter at representanten henviser til omtalen i Perspektivmeldingen 2024, der det i kapittel 2.4 står:

«En reversering av den finansielle integrasjonen kan redusere adgangen for Statens pensjonsfond utland (SPU) til å investere i enkelte markeder. Videre kan risikoen for søksmål og konfiskering av midler i fondet øke.»

Omtalen må ses i sammenheng med det etterfølgende avsnittet i meldingen der det vises til vurderingene fra et offentlig utvalg som utredet SPUs investeringer i lys av den økte usikkerheten i verden. Avsnittet lyder:

«Over tid vil den økonomiske veksten internasjonalt være viktig for fondets langsiktige avkastning og evnen til å finansiere den norske velferdsstaten, se figur 2.16. Et offentlig utvalg vurderte i 2022 SPUs investeringer i lys av den økte usikkerheten i verden, med tiltakende geopolitiske spenninger og økonomisk fragmentering. Denne usikkerheten vil påvirke rammebetingelsene for fondet. Tendenser i retning av demokratisk forvitring, proteksjonisme, rivalisering mellom land og økonomisk frakopling vil ha konsekvenser for den økonomiske veksten og for fondets avkastning og risiko. Det samme vil klima- og naturendringer og omstilling kunne ha.»

Utvalget, som ble ledet av daværende direktør ved NUPI, Ulf Sverdrup, overleverte sin utredning NOU 2022: 12 Fondet i en brytningstid til Finansdepartementet 26. september 2022. Utvalget pekte på utviklingstrekk internasjonalt som påvirker flere sider ved fondets risiko, herunder risiko for søksmål og konfiskering. Det er i sin natur usikkert hvilke konkrete hendelser som kan oppstå, men det er viktig å følge utviklingen og risikobildet nøye. Oppfølgingen av Sverdrup-utvalgets utredning er nærmere omtalt i fondsmeldingene for 2023 og 2024.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024