Bård Ludvig Thorheim
svarer
Terje Aasland

Hvilken tolkning av loven legger statsråden og energimyndighetene til grunn når NVE skroter vindkraftprosjekter i som kommunene selv har prioritert?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 42 (2024-2025)

Stortinget gjorde endringer i plan- og bygningsloven for å gi kommunene en hånd på rattet i valg, utforming og godkjenning av vindkraftprosjekter.

Hvilken tolkning av loven legger statsråden og energimyndighetene til grunn når NVE skroter vindkraftprosjekter i Gamvik og Lebesby som kommunene selv har prioritert?

Ordføreren i Gamvik og Høyre i Lebesby har reagert overfor Energiministeren på at deres kommuners foretrukne vindkraftprosjekter er vraket av NVE.

Det reageres også på at begrunnelsen fra NVE for å ikke ville konsesjonsbehandle disse prosjektene er anførsler som i like stor grad gjelder for de prosjektene som NVE ønsker å gå videre med. Flere av kommunens folkevalgte mener at NVEs forklaringer stemmer dårlig med den lokalkunnskapen de selv sitter på, og føler at lokaldemokratiet overkjøres. Dette etter at nettopp valg av vindkraftprosjekter å satse på, var et sentralt tema blant innbyggerne i valgkampen før kommunevalget for litt over et år siden.

Undertegnede deltok selv i behandlingen av endringer i Plan og bygningsloven i Stortingets Energi og miljøkomité. Min klare oppfatning av prosessen er at vi som folkevalgte ikke bare ønsket å gi kommunene en mulighet til å si nei til et prosjekt, men like mye å gi medbestemmelse over hvilke prosjekter kommunene foretrekker og utformingen av disse gjennom planprosessen.

Arbeiderpartiets nestleder Tonje Brenna tok nylig i Klassekampen til orde for at vi trenger et stemningsskifte for at flere kommuner og dets folkevalgte skal si ja til vindkraft på land. Det blir selvfølgelig krevende å få til dersom NVE ikke engang vil konsesjonsbehandle de få vindkraftprosjektene som lokaldemokratiet faktisk sier ja til å gå videre med.

NVEs valg av prosjekter i Finnmark utfordrer etter mitt syn intensjonen med lovendringen om at kommuner ikke bare skal kunne si nei men også ja til prosjekter, og statsråden bes svare på om energimyndighetene som han selv har ansvar for handler i tråd med Stortingets intensjoner og ønsker om mer kraftproduksjon der det er folkelig aksept for det.

Det ligger et særlig tungt politisk ansvar på statsråden i denne saken siden NVE har en særskilt prosess gående i Finnmark på oppdrag av regjeringen. Prosessen betegnes av regjeringen selv som et "hurtigspor", selv om, noe paradoksalt, det prosjektet som potensielt kunne gitt mest kraft hurtigst, er valgt bort av sentrale myndigheter.

Svar fra onsdag 9. oktober 2024

Formålet med endringene i energiloven og plan- og bygningsloven som trådte i kraft 1. juli 2023, var å styrke kommunenes rolle i prosesser knyttet til vindkraft på land, og sørge for bedre forankring av vindkraft lokalt. Endringene medfører blant annet at det ikke kan gis konsesjon til vindkraftverk etter energiloven før det har skjedd en arealavklaring etter plan- og bygningsloven.

Samtidig ble det forutsatt at konsesjonsbehandlingen av vindkraft fortsatt skulle bestå som en helhetlig samfunnsøkonomisk avveining av alle fordeler og ulemper ved prosjektet, herunder avveining av både lokale, regionale og nasjonale hensyn. Kommunens syn på prosjektet er et viktig hensyn i konsesjonsprosessen. Det er imidlertid ingen automatikk i at det skal gis konsesjon etter energiloven selv om kommunen er positiv til et vindkraftprosjekt.

NVE mottok mange meldinger om nye kraftproduksjonsprosjekter i Finnmark innen fristen 22. april 2024. NVE har en viktig oppgave i å legge til rette for at saksbehandlingen blir god og grundig, slik at meldingene behandles på best mulig måte. I den forbindelse har NVE prioritert 11 vindkraftprosjekter for behandling framover, og disse er nå sendt på offentlig høring. De 14 prosjektene som NVE har nedprioritert, vil ikke bli tatt til behandling i denne omgang. Jeg har tillit til den behandlingen NVE har lagt opp til, med en helhetlig prosess for samlet behandling av meldinger og søknader om nettanlegg og kraftproduksjon i Finnmark.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024