Lars Haltbrekken
svarer
Terje Aasland

Vil statsråden pålegge Statnett å utrede alternativ med hel eller delvis kabling i jord og sjø for å fjerne eller redusere ulempene for reindrifta?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 36 (2024-2025)

NVE avslo Statnetts søknad om ekspropriasjonstillatelse i forbindelse med bygging av ny kraftlinje mellom Åfjord og Snilldal. NVE mener de samla belastningene for reindrifta kan bli for store og kan gi nye brudd på menneskerettighetene. Statnett har anket NVEs avgjørelse. Byggingen av denne kraftlinja kan gi nye inngrep i reindrifta sine beiteområder.

Vil statsråden pålegge Statnett å utrede alternativ med hel eller delvis kabling i jord og sjø av den planlagte linja for å fjerne eller redusere ulempene for reindrifta?

Reindrifta på Fosen har i en årrekke måttet slåss for sine beiteområder. Konsekvensene av vindkraftutbyggingen i området er velkjente for statsråden. Statnetts planer om ei ny kraftlinje mellom Åfjord og Snilldal skaper påny store problem for reindrifta. Både gjennom at deler av Storheia berøres, noe som gjør det vanskeligere å tilbakeføre områdene til reinbeite etter at konsesjonstiden for Storheia vindkraftverk utløper, og gjennom at andre beiteområder også berøres av den planlagte linjeutbyggingen.

Statnett søkte den 11.10.2022 i om ny ekspropriasjonstillatelse for kraftlinja mellom Åfjord og Snilldal.

Dette ble avslått av NVE. I sitt avslag datert 28. juni 2024 skriver NVE: «NVE avslår Statnetts søknad om ny ekspropriasjonstillatelse for anleggene. NVE legger til grunn at det er betydelig usikkerhet knyttet til de samlede negative virkningene for reindriften av en ny kraftledning gjennom området til Sør-Fosen sijte. NVE kan ikke utelukke at den nye ledningen sett i sammenheng med allerede negative virkninger for reindriften fra andre eksisterende anlegg, kan innebære en krenkelse av SP. Art 27 for reindriften på Fosen. NVE mener derfor det ikke er godtgjort at fordelene ved ekspropriasjonsinngrepet uten tvil er større enn ulempene.»

Gjennom å legge den planlagte kraftlinje enten helt eller delvis i sjø/ jordkabel kan konfliktene fjernes eller i alle fall reduseres. Det tidligere ikke gjort grundige vurderinger av sjø/ jordkabel som alternativ, kun mindre vurderinger. Sett i lys av den historie vindkraftutbyggingen på Fosen har hatt bør det derfor gjøres nye utredninger av dette for å unngå ytterligere belastninger for reindrifta på Fosen.

Svar fra onsdag 9. oktober 2024

Statnett fikk i august 2013 konsesjon og ekspropriasjonstillatelse til å bygge og drive en ny 420 kV kraftledning fra Åfjord og over Trondheimsfjorden til Snilldal. I 2022 søkte Statnett om enkelte mindre endringer og justeringer av konsesjonen samt om ny ekspropriasjonstillatelse for bygging av anlegget. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har tildelt Statnett SF justert anleggskonsesjon for ny 420 kV kraftledning mellom Åfjord-Snilldal, men ikke innvilget samtykke til ekspropriasjon av nødvendig grunn og rettigheter. Statnett SF har påklaget NVEs beslutning, og saken er fremdeles til forberedende klagebehandling hos direktoratet. NVE kan oppheve eller endre vedtaket dersom direktoratet finner klagen begrunnet. I motsatt fall skal klagesaken oversendes departementet så snart saken er tilrettelagt.

Energidepartementet har ikke mottatt noen klageoversendelse fra NVE, men vil vurdere alle relevante sider av saken dersom den oversendes departementet for endelig avgjørelse. Inntil saken kommer til behandling i departementet, vil jeg ikke kommentere forhold som kan foregripe en eventuell saksbehandling.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024